nieuws

Neele-Vat opent op Maasvlakte dc voor meng en vul activiteiten

Logistieke dienstverlening 817

Logistiek dienstverlener Neele-Vat Logistics start samen met haar Turkse partner Arkem Chemicals een 22.000 vierkante meter groot opslag- en distributiecentrum voor mengen en vullen van vloeibare lading op de Maasvlakte. Het nieuwe complex – Rotterdam Blending & Filling (RBF) – is ingericht voor de opslag van zowel ongevaarlijke goederen (koopmansgoederen) als verpakte gevaarlijke stoffen en biedt daarnaast een afvul- en mengstation.

Neele-Vat opent op Maasvlakte dc voor meng en vul activiteiten

Bijzonder aan dit opslag- en distributiecentrum is het alles-in-één concept. RBF biedt volgens Neel-Vat en partner Arkem Chemicals één centrale plek voor het afvullen, verpakken en mengen van vloeibare chemische producten maar ook voor de (gekoelde) opslag en verdere distributie. Als eerste op de Maasvlakte beschikt het complex, dat afgelopen vrijdag officieel werd geopend, over een afvulstation om per tankwagen of tankcontainer aangevoerde vloeibare lading in kleinere eenheden om te pakken. Bijvoorbeeld in vaten of intermediate bulk containers (IBC’s) van duizend liter. Zowel voor gevaarlijke (IMO) vloeibare lading als ongevaarlijke lading.

Pand beschikt over CO2 blussysteem

Het meng en vul distributiecentrum heeft een totale oppervlakte van 22.000 vierkante meter en een opslagcapaciteit van 35.000 palletplaatsen. In totaal 12.500 vierkante meter is geschikt voor koopmansgoederen; bewaakt met een sprinklerinstallatie. Daarvan is 6.000 vierkante meter ingericht voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Daarnaast is 1.500 vierkante meter in gebruik voor het inpandig afvullen, verpakken en mengen van vloeibare chemische producten. De drie compartimenten en de expeditie zone – met in totaal negen docks – worden bewaakt met een CO2 blussysteem. In het complex worden de momenteel geldende voorschriften met betrekking tot veiligheid en milieu SEVESO III, BRZO 2015, PGS-15-normen toegepast.

 

Sterke positie Rotterdam in chemie-logistiek

Met deze locatie op de Maasvlakte breidt de nummer 17 in de top 100 Logistiek Dienstverleners zijn dienstverlening uit met het verpakken en herpakken van (vloeibare) chemicaliën. De meng- en vulcapaciteit is 100.000 ton op jaarbasis, voor Rotterdam deels nieuwe lading. Volgens Cuno Vat, managing director Neele-Vat Logistics, versterkt deze internationale samenwerking in dit dc niet alleen het dienstenportfolio van zijn bedrijf maar ook de positie van Rotterdam in de chemie-logistiek. “Een sector waarin Antwerpen van oudsher een sterke positie heeft”, aldus Vat.

Pand is multimodaal ontsloten

Het nieuwe complex aan de Madoerastraat op de Maasvlakte is multimodaal ontsloten dus bereikbaar via zowel de weg, het spoor als het water. Het pand bevindt zich ook op een steenworpafstand van de deepsea- en shortseaverbindingen. Rotterdam Blending & Filling is daarnaast gunstig gelegen ten opzichte van de snelweg A15, de truckparking Maasvlakte Plaza, het bestaande distripark Maasvlakte en de goederenspoorlijn tussen de Maasvlakte en het Europese achterland.

Lees ook: Neele-Vat bouwt nieuw crossdock in City Terminal Eemhaven

Reageer op dit artikel