nieuws

Cabooter uit Venlo en Liof in zee met promotor uit China

Logistieke dienstverlening 710

Logistiek dienstverlener Cabooter Group in Venlo en de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij Liof hebben een samenwerkingsverband gesloten met China Investment Promotion Agency (CIPA). Onder de naam Sino-Europe Logistics Park Venlo Region moet de logistieke hotspot regio gepromoot worden als de locatie voor Chinese bedrijven om de Europese markt te bedienen en omgekeerd.

Cabooter uit Venlo en Liof in zee met promotor uit China

De provincie Limburg staat al in Europa bekend al een sterke logistieke regio in Europa. Om die positie te versterken wordt op dit moment wordt gewerkt aan de realisatie van een nieuwe inland rail terminal op Trade Poort Noord in Venlo, waar straks dagelijks 20 goederentreinen per dag kunnen worden behandeld. Om de mogelijkheden die deze combinatie biedt verder onder de aandacht te brengen in China, is een samenwerkingsverband opgestart tussen CIPA de Cabooter Group en Liof.

Goede multimodale verbindingen

Voor de logistiek dienstverlener is het van groot belang dat er meer im- en export vanuit Venlo naar China en omgekeerd plaatsvindt. Cabooter heeft al een rechtstreekse spoorverbinding met het Verre Oosten. Daarnaast willen de regio Venlo scoren in China door te schermen met de goede multimodale verbindingen met de havens van Rotterdam en Antwerpen en de luchthavens Schiphol en Maastricht-Aachen. Daarmee heeft de Noord-Limburgse regio volgens de initiatiefnemers ‘de ideale logistieke toegangsweg tot de Europese markt’. De samenwerking staat ook open voor andere partijen, die een belang hebben bij de sterkere handelsbetrekking tussen Limburg en China

Nieuw kennisinstituut in Venlo

In Limburg zijn op dit moment tal van initiatieven gaande om de logistieke sector in deze provincie en (ver) daarbuiten nog prominenter op de kaart te zetten.  Zo lanceerden de Universiteit Maastricht en de provincie Venlo begin maart nog een nieuwe kennisinstituut op het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) dat is gevestigd in Venlo. Het nieuwe kennisinstituut moet leiden tot innovatieve supply chain oplossingen. De doelstelling van het instituut is dan ook om supply chain-innovatie aan te jagen.

Circulariteit en logistiek

Daarnaast zag het Crossroads Limburg het levenslicht. Dit instituut moet thema’s als innovatie en circulariteit aanjagen in onder meer de logistieke sector, de maakindustrie en de agrofoodsector. Het instituut neemt het initiatief om de ondernemersambities te vertalen naar een overkoepelende economische agenda en positioneert een en ander vervolgens bij de provinciale-, landelijke en Europese overheid.

Reageer op dit artikel