nieuws

Omzet transport stijgt tiende kwartaal op rij

Logistieke dienstverlening 1196

In het tweede kwartaal van 2019 was de omzet in de transportsector 3,7 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee stijgt de omzet in de sector al tien kwartalen op rij. Het goederenvervoer over de weg, de post- en koeriersbedrijven, en de dienstverlening in de luchtvaart droegen hier het meest aan bij.

Omzet transport stijgt tiende kwartaal op rij

Alle branches in de transportsector, behalve de zeevaart,  behaalden in het tweede kwartaal van 2019 meer omzet dan een jaar eerder. In de grootste branche, het goederenwegvervoer, nam de omzet met ruim 6 procent toe. Dat blijkt uit cijfer van het CBS.

De sterkste omzetstijging noteerden de koeriersbedrijven (9,1 procent). De  logistieke dienstverleners in de luchtvaart plusten 9,0 procent, met name door meer vervoer van mensen. 2,5 procent omzettoename opslag en dienstverleners vervoer Bij de opslag en de logistieke dienstverleners in het vervoer steeg de omzet in het tweede kwartaal van 2019 met 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

 

omzet transport

 

De expediteurs hadden met 0,8 procent de kleinste omzettoename onder de dienstverleners in het vervoer, gevolgd door de opslagbedrijven (1,5 procent). In de overige dienstverlenende branches in deze sector was de omzetstijging ongeveer 6 procent.

Derde kwartaal verwachtingen

Ongeveer twee derde van de transportbedrijven verwacht voor het derde kwartaal van 2019 een vergelijkbare omzet, 94 procent van de bedrijven voorziet geen prijswijzigingen. Uitschieter is de luchtvaart. Meer dan 90 procent van de bedrijven in deze branche verwacht wel een omzettoename. De reden ligt voor de hand: het vakantieseizoen valt in het derde kwartaal.

 

omzet transport

 

Personeelstekort

De grootste belemmering voor transportbedrijven blijft het tekort aan arbeidskrachten. Het aantal openstaande vacatures is nagenoeg gelijk aan het tweede kwartaal van 2019, waardoor er schaarste aan personeel blijft.

Faillissementen

Het aantal uitgesproken faillissementen is de laatste tweeëneenhalf jaar nagenoeg stabiel, met 45 tot 60 bedrijven per kwartaal. In de grootste bedrijfstak, het goederenwegvervoer, hebben 24 bedrijven hun activiteiten verplicht moeten beëindigen. Dit was ongeveer 45 procent van het totaal aantal faillissementen in de transportsector.

 

 

Reageer op dit artikel