nieuws

Hoe goed ben jij voorbereid op Brexit? Doe de test

Logistieke dienstverlening 815

Hoe goed ben jij voorbereid op Brexit. Om op die vraag goed antwoord te krijgen, heeft de Rijksoverheid diverse tools in het leven geroepen. Een van die middelen is de track&tract tool.

Hoe goed ben jij voorbereid op Brexit? Doe de test

Krijg jij je pakketje of dienst het kanaal over als Brexit straks een feit is? Hoe goed ben je voorbereid als bedrijf op de dag waarvan je wist dat die zou komen?  Om op deze vragen en meer antwoord te krijgen, heeft de Rijksoverheid online middelen gelanceerd.

Doel is om ondernemers te wijzen op mogelijke blinde vlekken in hun voorbereiding op de naderende Brexit (nu gesteld op 31 oktober) of nog eens kritisch te laten kijken of ze Brexit-proof zijn. Uit onderzoek blijkt dat 80-85 procent van de ondernemers weliswaar aan de slag is gegaan met voorbereiden, maar ruim de helft daarvan belangrijke zaken nog over het hoofd ziet

Track & Trace tool

Op Brexitloket.nl staat onder meer een interactieve Track & Trace-tool. Hiermee kunnen ondernemers zelf een virtueel transport ondernemen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk  en vice versa. Zo zien zij direct welke obstakels zij onderweg kunnen tegenkomen. Wanneer een bepaalde stap nog niet op orde is, kunnen zij direct doorklikken naar een webpagina om dat recht te zetten.

 

Lees ook
Brexit: 3 scenario’s en de gevolgen voor transport & logistiek

 

Podcasts

Ook zijn er de Brexit Wake-up calls; dat zijn podcasts waarin experts en ondernemers uit verschillende branches hun ervaringen delen en tips geven. De eerste podcast van een reeks van acht is vanaf vrijdag 27 september  te beluisteren. Daarnaast biedt de Brexit Impact Scan nog steeds de meest complete doorlichting van een bedrijf of instelling op Brexit-risico’s.

Meld je op tijd aan bij douane

Een belangrijke stap is dat bedrijven zich op tijd aanmelden bik de douane. Bedrijven hebben een EORI- nummer nodig om handel te kunnen blijven drijven met het Verenigd Koninkrijk als Brexit een feit is. Doe je dat niet, dan kun je na de brexit geen handel drijven met Groot Brittannië.

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: “Een goede voorbereiding op de Brexit is noodzakelijk. Als het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer is van de EU krijgen bedrijven te maken met allerlei nieuwe regels en procedures, waaronder douaneformaliteiten. Door zich grondig voor te bereiden, kunnen ondernemers problemen voorkomen en veel tijd en geld besparen. Dus doe zo snel mogelijk die impact scan en bezoek het Brexitloket.”

 

 

Reageer op dit artikel