nieuws

Dachser test elektrische Mercedes Actros in de stad

Logistieke dienstverlening 767

Dachser gaat een 18 tons Mercedes-Benz eActros inzetten bij de bevoorrading van  klanten in het stadscentrum van Stuttgart.  Met de toevoeging van dit prototype aan het wagenpark is volgende de logistiek dienstverlener het palet aan duurzame elektrische vervoersoplossingen compleet.

Dachser test elektrische Mercedes Actros in de stad

De logistiek dienstverlener is al enkele jaren actief in het bedenken en uitrollen van nieuwe vervoerscombinaties voor schone stadsdistributie. Vanaf nu integreert Dachser ook de Mercedes eActros in zijn lopende testactiviteiten in stedelijk gebied. “De eActros zal zowel leveren aan klanten als aan de micro hub gelegen in Heslach in Stuttgart. Vanuit daar worden elektrische fietsen voor de laatste kilometer ingezet’’, legt Markus Maurer, General Manager van Dachser Korn Westheim. Het bedrijf exploiteerde al twee verschillende soorten voertuigen met alternatieve aandrijftechnologieën in Stuttgart. De manoeuvreerbare, elektrisch ondersteunde bakfietsen en een volledig elektrische 7,5-tons FUSO eCanter-truck.

eActros biedt meer laadvermogen

De Mercedes-Benz eActros biedt meet een capaciteit van 4 tot 5 ton wat meer laadvermogen, afhankelijk van het ontwerp, en biedt ruimte aan 18 pallets. Met een bereik van 200 kilometer is het voertuig volgens Dachser ideaal voor dagelijks transport van en naar het stadscentrum van Stuttgart. De lithium-ion batterijen van 240 kWh laden in 2 uur op tot 150 kW. Volgens de Mercedes-Benz Trucks-divisie gaat het prototype in 2021 op grote schaal geproduceerd worden.

Lees ook: Ontwikkeling elektrische truck neem vlucht

Uitrol in andere steden

Dachser verzamelt gegevens en ervaringen die het nodig heeft om de juiste voertuigmix te bepalen voor duurzame leveringen van groepagezendingen naar stadscentra. Met zijn innovatieve stadslogistiekconcept, bekend als DACHSER Emission-Free Delivery tool box, levert Dachser emissievrije leveringen van groepagezendingen in het centrum van Stuttgart. Naast Stuttgart zijn er verschillende testfases aan de gang in Berlijn, Freiburg, Karlsruhe, Keulen, Malaga, Mannheim, Parijs, Tübingen en Ulm. De logistiek dienstverlener heeft plannen om het concept ook in andere stadscentra uit te rollen. In december 2018 won Dachser de Duitse nationale competitie voor duurzame stedelijke logistiek, georganiseerd door het federale ministerie van Milieu en het Duitse Milieuagentschap.

Lees ook: Dachser distribueert elektrisch in Berlijn en Stuttgart

 

“We zijn niet op zoek naar een one-size-fits-all aanpak. In plaats daarvan willen we een reeks oplossingen bedenken, elk gericht op het optimaliseren van leveringen, routes en tijden”, zegt Stefan Hohm, Corporate Director, Corporate Solutions, Research & Development bij Dachser. Hohm staat aan het hoofd van het innovatieproject City Distribution.

 

Reageer op dit artikel