nieuws

Flink meer omzet en winst voor Vos Logistics in 2018

Logistieke dienstverlening 2435

De omzet van logistiek dienstverlener Vos Logistics steeg vorig jaar met 8 procent tot 314 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 290 miljoen euro. Zowel de afdeling Internationaal Transport als de divisie Solutions realiseerden een hogere omzet. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag van de logistiek dienstverlener uit Oss.

Flink meer omzet en winst voor Vos Logistics in 2018

Niet alleen de omzet nam toe voor Vos Logistics, ook de ebit steeg, met 25 procent tot ruim 10 miljoen euro. Dat is een marge van 3.2%. De logistiek dienstverlener zag zijn nettowinst bijna verdubbelen, van 3,5 miljoen naar 6,7 miljoen euro.

Omzet steeg met 6 procent

Het afgelopen jaar stond voor Vos deels in het teken van twee overnames. De logistiek dienstverlener uit Oss kocht eind 2017 het familiebedrijf Gebr. Joosten. Afgelopen najaar werd de acquisitie afgerond van Gehlen Schols. Met deze overnames versterkte Vos volgens eigen zeggen zijn positie in de Benelux. Met al deze investeringen, de hogere dieselprijzen en de desinvestering van Zozaya daargelaten, steeg de omzet van het bedrijf  met 6 procent.

Investering van 46 miljoen euro

Vos Logistics investeerde vorig jaar 46 miljoen euro in onder andere 400 nieuwe trucks en 480 nieuwe laadeenheden. Het wagenpark bestaat inmiddels bijna volledig uit Euro 6-voertuigen.

Vos maakt stappen in verduurzaming

Tevens heeft het bedrijf stappen gezet op het gebied van verduurzaming. In dit kader werkt Vos onder meer met ecocombi’s. Daarnaast beschikt het over voertuigen die rijden op LNG, biobrandstoffen en stroom.

Investeren in digitalisering

Ook dit jaar wil Vos flink investeren in vernieuwing en digitalisering. Daarvoor is 26 miljoen euro uitgetrokken. Met dit geld wordt de vloot verder vernieuwd en wordt geïnvesteerd in technologie, zoals de e-CMR, planningsoftware en nieuwe boordcomputers.

Plannen op basis van algoritmes

Vorig jaar is Vos Logistics gestart met SmartFox. Dit stelt medewerkers in staat voertuigen op basis van algoritmen beter te plannen. De verwachting is dat hiermee de vloot een hogere productie en laad-efficiency kan realiseren.

Efficiency blijvend aandachtspunt

Het management van Vos Logistics is tevreden over de resultaten in 2018. Financieel directeur Ben Vos licht toe: “Door de groei en positieve resultaten versterken we onze financiële basis en kunnen we blijven investeren in innovatie en groei. We zijn in 2018 in staat gebleken de kostenverhogingen op te vangen in de tarieven en met efficiency. Dat zal ook voor dit jaar een belangrijk aandachtspunt blijven.”

Vos: ‘Alert op turbulente ontwikkelingen’

Voor dit jaar is het management ‘voorzichtig optimistisch’ voor wat betreft de omzet en winstgroei op korte termijn. “We verwachten geen grote veranderingen qua aantal personeelsleden. Wel moeten we alert zijn op turbulente ontwikkelingen in Europa qua wetgeving en de Brexit.” Vos voegt daar echter aan toe deze ontwikkelingen niet alleen te zien als bedreiging. Het is volgens de logistiek dienstverlener met thuisbasis Oss ook een manier om zichzelf te bewijzen richting klanten.

Overnames in Nederland en daarbuiten

De komende tijd wil de van oorsprong Brabantse logistiek dienstverlener zijn positie verder versterken, zowel door autonome groei als door overnames. Vos benadrukt dat dit niet alleen geldt voor de activiteiten in Nederland, maar ook voor de onderdelen in Polen en Roemenië.

Reageer op dit artikel