nieuws

CB zet vol in op duurzaamheid

Logistieke dienstverlening 1528

Logistiek dienstverlener CB heeft zichzelf het uitdagende doel gesteld om voor 2020: 40% minder CO2- en 80% minder fijnstofuitstoot te realiseren. Het zelf ontwikkelen van elektrische bakwagens is volgens CB een van de manieren om deze doelstelling snel te bereiken. Het bedrijf werd tijdens het Topsector Logistiek congres beloont met een Lean & Green Star voor het bereiken van de eerste 20% CO2-reductie.

CB zet vol in op duurzaamheid

CB bereikt de reductie van CO2 en fijnstof met verschillende initiatieven: door slimmer samen te werken, voor minder kilometers. Maar ook door de juiste keuzes van alternatieve brandstoffen en door coaching van chauffeurs op duurzaam rijden. Tijdens het Topsector Logistiek congres kreeg CB de Lean & Green Star voor het aantoonbaar realiseren van minimaal 20 procent CO2-reductie in 5 jaar. De ambities van CB moeten in de nabije toekomst leiden tot de tweede en derde ster (nog eens 10% reductie in 3 jaar en nog eens 5% in 2 jaar).

Hieronder en in een infographic zijn de initiatieven samengevat.

Door samenwerking minder kilometers

Tot 5 jaar geleden deed CB al het vervoer zelf, nu werkt het bedrijf intensief samen met andere vervoerders. Ook met collega dienstverlener Audax, zo werd verteld tijdens een sessie op het Topsector Logistiek congres. “Het gaat erom dat we pakketstromen bundelen. Elke dag beoordelen we met eigen software welke zendingen we zelf doen en welke we uitbesteden, voor de minste kilometers en daarmee de laagste prijs en CO2– en fijnstofuitstoot”, zegt Arjan de Jong manager vervoer bij CB.

Elektrische de stad in

In drukbevolkte binnensteden wil CB schoon vervoeren. Daarom levert CB in verschillende steden zendingen af aan de rand van de stad. Elektrische voertuigen van een lokale partner garanderen vervolgens CO2-neutrale aflevering en nul fijnstofuitstoot. In Culemborg bezorgt CB met een eigen elektrische bakfiets. 

 

Download gratis whitepaper: Hoe maak je de transitie naar een elektrisch wagenpark?

 

Alternatieve brandstoffen

In samenwerking met Shell gebruikt CB de brandstof GTL (Gas-To-Liquid) voor transport in de Randstad. De brandstof is schoner, reukloos en zorgt voor minder geluidsoverlast. CB verkent bovendien een overstap naar HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), een brandstof uit afvalstoffen. Dit levert volgens CB een verdere CO2-reductie op van 17 procent.

LNG voor lange afstanden

CB heeft voor het langeafstand vervoer zijn eerste LNG-vrachtwagen gekocht. Deze schone vrachtwagen zorgt voor 20 procent besparing op CO2-uitstoot vergeleken met dieselvrachtwagens (Euro3). En voor liefst 96 procent minder fijnstofuitstoot. Als het bevalt vervangt CB ook zijn andere vijf trailers voor lange afstanden voor een LNG truck.

 

Lees ook: LNG of HVO? De keuze en mening van 4 bedrijven

 

50 schonere diesels

De nieuwste generatie dieselmotoren in vijftig nieuwe CB-bakwagens zorgt voor een daling in fijnstofuitstoot. “Er is helaas nu nog geen goede businesscase voor andere bakwagens dan dieselvrachtwagens”, stelt De Jong vast. “Daarom hebben we nog een keer nieuwe dieselvrachtwagens gekocht die wel een stuk milieuvriendelijker zijn dan de voorgangers.” Met deze nieuwe motoren boekt CB een besparing van 96 procent op de fijnstofuitstoot ten opzichte van de Euro3-motoren.

 

Lees ook: De alternatieven voor diesel – dit zijn ze

 

Bouwen eigen elektrische bakwagen

Pas over een paar jaar komen de eerste serie-geproduceerde elektrische bakvrachtwagens op de markt. Maar CB wil nu al elektrisch rijden. De Jong: “Daarom hebben we de samenwerking gezocht met een innovatief bedrijfje dat voor ons een unieke, elektrische bakwagen maakt. De eerste wagen rijdt naar verwachting in 2019 in Amsterdam, waar we dan 100% CO2-neutraal en met 0% fijnstofuitstoot leveren.”

Zuinig en veilig rijden

Dankzij slimme software kan CB precies het rijgedrag van chauffeurs volgen en daarop coachen. Resultaat: een aanzienlijke daling in het brandstofgebruik, -3,2 procent CO2-uitstoot en veilige ritten.

Duurzame toekomst

De Jong verwacht met deze mix van maatregelen en projecten in 2020 de ambitieuze doelstellingen te halen van 40% CO2– en 80% minder fijnstofuitstoot. “Belangrijke succesfactor: verduurzaming en verbetering van rendement gaan bij CB hand in hand.”

Lees ook: Duurzaamheid telt zwaarder mee in Top 100 logistiek dienstverleners van 2019

 

Reageer op dit artikel