nieuws

Grootaandeelhouder Panalpina wijst miljardenbod DSV af

Logistieke dienstverlening 3551

De Ernst Göhner Foundation, grootaandeelhouder van de Zwitserse logistiek dienstverlener Panalpina, heeft een overnamebod van DSV afgewezen. Dat meldt Panalpina maandag in een statement op zijn website.

Grootaandeelhouder Panalpina wijst miljardenbod DSV af

De grootaandeelhouder zou volgens het bericht dat uit welgeteld 2 zinnen bestaat meer heil zien in een zelfstandige strategie voor de beursgenoteerde logistiek dienstverlener. Afgelopen maand bood DSV in totaal 3,5 miljard euro op de aandelen Panalpina. Dat bod van de Deense logistiek dienstverlener was niet bindend en ongevraagd.

Kans op overname klein

Het bestuur van Panalpina liet daarop weten het bod te ‘bestuderen’. Aan die studie werkt bestuur nog steeds, is in het bericht van maandag te lezen. De afwijzing van het ‘huidige bod’ door de belangrijkste aandeelhouder (met een belang van ongeveer 46 procent) maakt de kans op een succesvolle overname kleiner. Eind november hintte een andere grootmacht – Kuehne + Nagel op een mogelijke  overname van Panalpina.

‘Panalpina presteert onvoldoende’

Dat is waarschijnlijk slecht nieuws voor enkele activistische aandeelhouders die vinden dat Panalpina onvoldoende presteert. Vooral Cevian Capital, dat een belang van 12,3 procent heeft, stuurt al langere tijd aan op veranderingen bij het Zwitserse bedrijf. Dat geldt ook voor het Amerikaanse Artisan Partners. DSV heeft vestigingen in onder meer Venlo, Venray, Amsterdam, Moerdijk, Maastricht-Airport en ‘s-Heerenberg. Panalpina heeft filialen in onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

DSV: ‘Grote groeikansen’

DSV stelde eerder dat de combinatie met Panalpina een ‘een leidend transport- en logistiek wereldconcern zal creëren met grote groeikansen’. Mocht de overname lukken, dan klimt DSV in de top tien van ’s werelds grootste logistieke concerns, van plek vijf naar drie.

Overnamepoging Ceva mislukte

Eerder deed het Deense concern ook een vijandig overnamebod op Ceva Logistics. Dat bod werd afgewezen door Ceva dat nu in de belangstelling staat van de Franse rederij CMA CGM dat inmiddels een belang van 33 procent heeft in het bedrijf.

Reageer op dit artikel