nieuws

Omzet en personeelstekort groeien in transportsector

Logistieke dienstverlening 3180

De omzet in het eerste kwartaal van dit jaar viel opnieuw hoger uit dan dezelfde periode een jaar eerder. De andere kant van de medaille is het personeelstekort. Het gebrek aan mensen liep eveneens fors op.

Omzet en personeelstekort groeien in transportsector

De omzet in de transportsector groeide in het eerste kwartaal dit jaar 3,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Alle deelmarkten, op vervoer over water na, lieten een hogere omzet zien. Dit is het vijfde kwartaal op rij dat de omzet duidelijk hoger was dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe kwartaalcijfers.

Goederenvervoer

Het wegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, had met een toename van 5,2 procent een groot aandeel in de totale stijging van de omzet. Er werd niet alleen meer vervoerd, ook de gestegen vrachtprijzen droegen bij aan de toename.

 

 

transportsector

 

De opslagbedrijven behaalden de grootste omzetstijging (9,7 procent) en wisten daarmee de groei van vorig kwartaal vast te houden. De luchtvaart en de expediteurs hebben met stijgingen van respectievelijk 5,3 en 4,6 procent de opgaande lijn van vorig jaar voortgezet.

 

 

Lees ook
Prijzen stijgen, winst blijft achter
Logistieke sector: meer omzet en winst minder brutomarge

 

 

Omzetdaling bij zee- en binnenvaart

De binnenvaarders hebben, evenals in het vierde kwartaal van 2017, de omzet zien dalen. De schippers hebben in het eerste kwartaal te maken gehad met perioden van hoog water, waardoor ze met aangepaste snelheden moesten varen in verband met golfslag. Er waren zelfs vaarverboden op gedeeltes van rivieren. Tezamen met de vrachtprijzen die onder druk stonden, daalde de omzet met bijna 2 procent. De omzet in de zeevaart daalde het eerste kwartaal met ruim 5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Personeelstekort
in de logistiek

personeelstekort

 

 

 

Zo staat het ervoor >>>

 

 

sector transport

 

Transporteurs positief gestemd

De bedrijven in de transportsector zijn overwegend positief gestemd over het komende kwartaal. Bijna 30 procent van de bedrijven denkt dat de omzet zal toenemen; slechts 3 procent voorziet een omzetdaling. Bij de vervoerders over water denkt bijna 24 procent van de ondernemers in het komende kwartaal meer om te zetten. Bijna 72 procent verwacht dat de omzet gelijk blijft. Een zelfde beeld is te zien bij de personeelssterkte. Bijna een kwart van de bedrijven denkt met meer personeel aan de slag te gaan.

 

 

Lees ook
Arbeidsmarkt professionals naar nieuw schaarste record

 

 

Personeelstekort

De bedrijven in de transportsector zijn in toenemende mate op zoek naar personeel. Aan het eind van het eerste kwartaal waren er 10,6 duizend openstaande vacatures in de transportsector, ruim 3 duizend meer dan een jaar eerder

 

Reageer op dit artikel