nieuws

Prijzen stijgen, winst blijft achter

Logistieke dienstverlening 2064

Prijzen stijgen, winst blijft achter

De prijzen in de sector transport en logistiek stegen in het eerste kwartaal van 2018. De winsten blijven achter, omdat ook de kosten voor personeel en brandstof flink zijn gestegen.

Ondernemers in transport en logistiek hadden het in het eerste kwartaal van 2018 rustiger dan in de voorgaande twee kwartalen. Het aantal ondernemers dat een hogere bedrijvigheid meldt, daalt van 62 procent in het laatste kwartaal van 2017 naar 52 procent in het eerste kwartaal van 2018. Dat blijkt uit de TLN-Conjunctuurenquête. 12 procent van de ondernemers meldt een lagere bedrijvigheid, ten opzichte van 8 procent in het laatste kwartaal van 2017.

Prijzen stijgen

Bijna 70 procent meldt een stijging van de prijzen, een krappe 30 procent geeft aan dat de prijzen gelijk zijn gebleven en bijna 1 procent meldt een daling van de prijzen. Een vergelijkbare stijging van het prijsniveau is bijna 9 jaar terug.

 

 

transport-logistiek-prijzen

Winsten blijven achter

Hoewel de prijzen flink stegen, bleef de winst achter. Een krappe 40 procent geeft aan dat de winsten hoger waren dan het laatste kwartaal van 2017. Maar een ruime 40 procent meldt dat de winst gelijk is en 20 procent meldt zelfs een daling van het winstniveau. 72 procent van de ondernemers sloot het kwartaal ‘gewoon’ met winst af.

 

Lees ook
Logistieke sector: meer omzet en winst minder brutomarge

 

Stijgende kosten

Stijgende kosten zijn de oorzaak van de achterblijvende winst. 69 procent van de ondernemers meldt een stijging van de kosten in het afgelopen kwartaal, 29 procent meldt gelijk gebleven kosten en slechts 2 procent meldt een daling. De oorzaak van de achterblijvende winsten ligt in de gestegen loon- en brandstofkosten, geven de ondervraagde ondernemers aan. De gemiddelde prijs van een liter diesel was het eerste kwartaal van 2018 2,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal  2017.  én de nieuwe cao heeft zijn invloed.

 

tln-conjuctuur-enquete

 

Reageer op dit artikel