nieuws

Top 100 logistiek dienstverleners 2018: DHL ook op 1 in nieuwe opzet

Logistieke dienstverlening 59269

Top 100 logistiek dienstverleners 2018: DHL ook op 1 in nieuwe opzet

De Top 100 logistiek dienstverleners 2018 is flink overhoop gehaald in vergelijking met de lijst van 2017. Vooral de top 10 is stevig door elkaar geschud. Eén ding is onveranderd: DHL prijkt nog altijd bovenaan de jaarlijkse lijst met grootste logistiek dienstverleners in Nederland. De nieuwe aanpak, waarbij een indexscore leidend is, heeft daar niets aan veranderd.

Een andere methode, maar dezelfde nr. 1. DHL mag zich ook dit jaar de nummer 1 noemen van de lijst Top 100 Logistiek Dienstverleners 2018. Ook met de nieuwe indexscore als basis is het Duitse DHL de hoogst eindigende logistiek dienstverlener van Nederland. “Dat is geen verrassing als we naar de enorme reikwijdte van de activiteiten in freight forwarding en supply chain management kijken, want DHL is zowel in havens als in binnensteden actief”, aldus Kees Verweij, partner bij Buck Consultants International die de lijst analyseert.

Top-10 flink opgeschud

Het eveneens Duitse Kuehne + Nagel is op de zilveren positie in de ranglijst geëindigd. “Het bedrijf heeft onlangs een innovatiecentrum in Utrecht geopend waarin vergaande automatisering en innovatieve picktechnologieën worden geshowd, en onderstreept hiermee de ambities in ons land.” Nr. 3 is het Amerikaanse XPO Logistics, dat zich na de overname van ND Logistics ferm heeft gepositioneerd in ons land. Onlangs kondigde het bedrijf aan zich sterker op e-commerce te gaan richten. Op plaats 4 vinden we vervolgens het eerste bedrijf zonder buitenlandse moeder: Ewals Cargo Care. Verweij: “Dit bedrijf heeft de afgelopen jaren een forse expansie gekend, mede door 4PL-activiteiten en een aanzienlijke positie in Oost-Europa. Deze activiteiten worden geconsolideerd in Nederland, en zo blijft het bedrijf nipt Schenker Logistics, Mainfreight en Vos Logistics voor.” Dit laatste bedrijf is de laatste jaren eveneens fors gegroeid, en onderscheidt zich onder meer door een uitgebreid jaarlijks Sustainability Report. De top-10 wordt verder compleet gemaakt door Rhenus Logistics, CEVA Logistics en DSV.

 

Volop groeikansen in Top-40

Uiteraard zijn de internationale spelers met Nederlandse dochter in de meerderheid in de top-10, maar de top-10 bestaat niet meer louter uit internationale spelers. Hoe zijn de overige bedrijven in de Top 100 te karakteriseren? “Specialisatie is tegenwoordig essentieel om je als dienstverlener te onderscheiden: wees onderscheidend op enkele marktsegmenten. Er waren in 2017 weer volop kansen om te groeien. Er zijn legio voorbeelden te noemen, zoals in de top-40 Kloosterboer of Müller Fresh Food Logistics in de koelverse supply chains, Bakker Logistiek, Simon Loos en Peter Appel Transport in de supermarktdistributie”, aldus Verweij.

 

Lees ook
Onderscheiden als logistiek dienstverlener – zo doe je dat!

 

 

Nieuwe aanpak met indexscore

De afgelopen vijftien jaar is de ranglijst samengesteld op basis van één enkele indicator: het aantal vaste medewerkers in Nederland. Dat is met ingang van deze editie veranderd: de ranglijst wordt nu bepaald op basis van een indexscore die opgebouwd is uit vier indicatoren. Een van deze vier indicatoren is nog steeds het aantal vaste medewerkers in Nederland, maar daarnaast spelen ook de netto-omzet, het aantal vierkante meters warehousing en deelname aan het Lean & Green, het leidende Europese programma voor duurzame logistiek, een rol.

Download gratis whitepaper plus Top-100 lijst

In deze whitepaper leest en vindt u:

  • De uitgebreide analyse van de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2018;
  • De resultaten van het gehouden marktonderzoek onder logistiek dienstverleners;
  • De uitgebreide uitwerking van de Top-25 bedrijven uit de lijst;
  • De volledige Top-100 lijst met aanklikbare link naar de logistiek dienstverleners

[update 10-04-2018: nieuwe versie online tabel Top 100 aan downloadpagina toegevoegd met werkende link naar website Ewals, nr 4 op de lijst]

 

De hoofdreden voor de verandering in aanpak is dat we anno 2018 het aantal vaste medewerkers een te beperkte maatstaf vonden om de Top 100 van logistieke dienstverleners mee op te stellen. Logisch, want door mechanisatie en robotisering kan een bedrijf efficiënter werken. Zo kan de groei in het aantal medewerkers worden beperkt, een begrijpelijke strategie in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt, maar daardoor zou een bedrijf gaan zakken in de Top 100. Daarbij komt nog dat het aantal vaste medewerkers op zichzelf al een indicator is die voer geeft voor discussie. Wat doe je met bedrijven die veel uitzendkrachten inhuren, vaste charters hebben rijden of grote seizoenpieken hebben? Allemaal vragen die niet zomaar zijn op te lossen, maar die wel zwaar meewogen voor de positie in de Top 100 van vorig jaar.

Expertgroep dacht mee over nieuwe aanpak

Expertgroep Top 100 logistiek dienstverleners

Vlnr. Christiaan van Luik, Michiel Maassen, Dick van Damme, Serge Claesen, Kees Verweij en Dirk ’t Hooft (Bart Banning ontbreekt op de foto)

Om de nieuwe aanpak te toetsen hebben wij experts uit de markt, ervaren mensen met een indrukwekkend trackrecord in de logistiek, gevraagd om met ons mee te denken en de nieuwe werkwijze aan te scherpen. Dit zijn:

  • Dirk ’t Hooft, senior adviseur bij ArgusI en lid Europees techplatform ALICE, hiervoor directeur van Nederland Distributieland (NDL/HIDC);
  • Michiel Maasen, eigenaar YouGrow hiervoor HR-directeur bij XPO Logistics Nederland;
  • Serge Claesen, directeur Nederland bij Heiwegen Consultancy, hiervoor board member en directeur van Raben Nederland;
  • Christiaan van Luik, Buck Consultants, daarvoor werkzaam bij Team Innovatie &  Digitalisering van TLN;
  • Bart Banning (ontbrekend op de foto), sector banker Transport & Logistiek bij ABN Amro;
  • Dick van Damme, lector Logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam.

Vier indicatoren voor ranking lijst

Het vaststellen van de netto-omzet per bedrijf is notoir lastig te achterhalen in de logistieke sector, omdat de omzet bij verschillende BV’s geboekt kan zijn, de rapportage bij de Kamer van Koophandel niet compleet is of de omzet alleen mondiaal bekend is en niet naar Nederland gespecificeerd is. In zulke gevallen is er bij het samenstellen van de lijst zo goed als mogelijk een inschatting gemaakt op basis van de beschikbare openbare data en de expertise van de redactie en Kees Verweij van Buck Consultants. Voor het aantal m2 aan warehousing geldt dat er geen publiek toegankelijke database is. Er is een inschatting gemaakt op basis van eigen kennis van de markt. Ten slotte is de deelname aan het Lean & Green programma meegenomen in de indexscore, om het belang van het werken aan duurzame logistiek mee te wegen. Voor alle vier de indicatoren individueel geldt dus dat de waarde niet zaligmakend is, maar door ze in een indexscore te combineren is er een veel stabielere basis gelegd onder de Top 100. De lijst van 2018 valt dan ook niet te vergelijken met die uit 2017.

Contract- en distributielogistiek is leidend

De Top 100 concentreert zich nog steeds op bedrijven in de contract- en distributielogistiek, die de goederen ook op- en overslaan en mogelijk bewerken in een warehouse. Bulkvervoerders, post- en koeriersdiensten, verhuizers, spoor- en binnenvaartoperators, expediteurs zijn ook dit jaar wederom niet meegenomen in de Top 100. De logistieke dienstverleners op de lijst regisseren een deel van de ketens voor hun klanten, vaak met specifieke Value Added Logistics activiteiten in de warehouses. Broekman Logistics, Seacon Logistics en Neele-Vat in de havengerelateerde supply chains. Ook de samenwerking van verschillende onderdelen in een geheel, zoals bij Fritom of Meeus Groep, kan goed werken in de praktijk, terwijl partijen als Nabuurs SCS, Bleckmann en Rotra specialist zijn in het ontzorgen van verladers.

Poster Top 100 Logistiek Dienstverleners 2018

Logistiek Magazine van april verschijnt a.s. vrijdag 6 april met als bijlage de gedrukte poster Top 100 logistiek dienstverleners 2018.Wilt u een (extra) exemplaar van de poster aanvragen?

Dat kan via een speciaal formulier. Per post wordt de poster naar u toegestuurd. Bovendien ontvangt u tevens meteen de online tabel van de lijst en een whitepaper met daarin meer informatie over het jaarlijkse onderzoek onder Nederlandse logistiek dienstverleners in uw mailinbox.

Reageer op dit artikel