nieuws

Kwart aandelen Ceva Logistics in handen Franse containergigant

Logistieke dienstverlening 3080

Kwart aandelen Ceva Logistics in handen Franse containergigant

CMA CGM, een van de grootste containerbedrijven ter wereld, neemt een belang van bijna 25% in Ceva Logistics. Dat heeft het maritieme familieconcern uit Marseille vrijdag bekendgemaakt.

Eerder deze maand verklaarde Ceva naar de beurs te zullen gaan in Zürich. De logistiek dienstverlener wil met de beursgang omgerekend 1,1 miljard euro ophalen. CMA CGM (omzet circa 17 miljard euro) verstrekt een lening van omgerekend 377 miljoen euro aan Ceva, die in een later stadium in aandelen kan worden omgezet, meldt het Financieele Dagblad (FD) vrijdag.

Ceva en CMA CGM gaan nauwer samenwerken

Met de investering wil het maritieme concern zijn aanwezigheid in de logistieke dienstverlening uitbreiden. De twee ondernemingen overwegen ook op andere terreinen nauwer te gaan samenwerken.

Ceva Logistics wil schulden afbetalen

CMA CGM heeft vrijdag wel aangegeven dat de investering in Ceva afhankelijk is van het doorgaan van de beursgang en van de toestemming van de mededingingsautoriteiten. De logistiek dienstverlener maakte daarop bekend dat de beursgang vermoedelijk op 4 mei zal plaatsvinden. In het bestuur van Ceva – dat onlangs het hoofdkantoor in Hoofddorp heeft overgeheveld naar het Zwitserse Baar – zullen twee functionarissen van het concern uit Marseille zitting nemen. Ceva wil met de opbrengst van de beursgang schulden afbetalen, om zo de balans van het bedrijf te versterken.

Voortzetting vroegere TNT Logistics

Ceva Logistics is een van origine Nederlands bedrijf en is een voortzetting van het vroegere TNT Logistics. Ceva omvat onder meer de logistieke divisie van het Nederlandse post-, expresse- en logistieke bedrijf TPG, dat in 2006 werd verkocht aan de Amerikaanse durfinvesteerder Apollo. Die voegde het bedrijf samen met de Amerikaanse branchegenoot Eagle Global Logistics (EGL).

Plaats 9 in top 100 logistiek dienstverleners

De logistiek dienstverlener  (omzet 5,7 miljard euro) is in alle werelddelen actief en telt meer dan 56.000 vaste en flexibele werknemers, verspreid over zo’n duizend locaties. In 2016 stond Ceva Logistics – dit jaar op plaats 9 in de top 100 logistiek dienstverleners – nog op de lijst van bedrijven die belangstelling hadden voor een beursintroductie op de Amsterdamse beurs.

Ceva in handen investeringsmaatschappijen

De keuze is pas geleden gevallen op Zwitserland, het land waar het concern statutair gevestigd is en waar ook het merendeel van het bestuur zetelt. De logistieke dienstverlener is momenteel grotendeels in handen van drie grote internationale investeringsmaatschappijen. Lange tijd stond de logistiek dienstverlener op de nominatie om overgenomen te worden door branchegenoot Geodis.

Reageer op dit artikel