nieuws

Ceva Logistics maakt beursgang in Zwitserland

Logistieke dienstverlening 1857

Ceva Logistics maakt beursgang in Zwitserland

Logistiek dienstverlener Ceva Logistics gaat naar de beurs in Zürich. Het bedrijf, het voormalige TNT Logistics, wil met de beursgang omgerekend 1,1 miljard euro miljard euro ophalen. Met het geld wil het bedrijf sneller groeien en mogelijk concurrenten over nemen.

Ceva Logistics, op plaats 9 in de laatste editie van de Top 100 Logistiek Dienstverleners, wil de beursgang in het tweede kwartaal van dit jaar afronden. De logistiek dienstverlener wil met de opbrengst onder andere schulden afbetalen, om zo de balans te versterken.

Ceva wil forse schuld aflossen

De schuld, waar Ceva al jaren onder gebukt gaat, moet na de beursgang zakken tot onder drie keer de aangepaste brutojaarwinst (ebitda), het maximum dat veel banken hanteren, meldt het Financieele Dagblad maandag. Eind vorig jaar bedroeg de nettoschuldenlast nog bijna 7,5 keer de aangepaste ebitda.

Streven is uitkeren van dividend

Na de beursgang moeten de financieringslasten, in 2017 bijna 190 miljoen euro, dusdanig hard dalen dat de logistiek dienstverlener dividend uit kan keren aan zijn aandeelhouders. Ceva heeft volgens het FD voor honderden miljoenen aan prijzige leningen uitstaan.

2.000 mensen werken voor Ceva in Nederland

Eerder werd gesproken over een mogelijke beursgang in Amsterdam of New York. Ceva heeft wereldwijd ruim 56.000 werknemers op meer dan duizend locaties. Bij Ceva in Nederland zijn 2.000 mensen werkzaam in onder meer Utrecht, Nijmegen, Schiphol, Eindhoven, Culemborg, Roosendaal, Venray en Born. Het hoofdkantoor zetelde tot voor kort in Hoofddorp. De Financieele Telegraaf meldt vandaag dat het hoofdkantoor inmiddels verplaatst is naar het Zwitserse Baar.

Bedrijf is voortzetting TNT Logistics

Ceva Logistics is de voortzetting van het vroegere TNT Logistics. Ceva omvat onder meer de logistieke divisie van het Nederlandse post-, expresse- en logistieke bedrijf TPG, dat in 2006 werd verkocht aan de Amerikaanse durfinvesteerder Apollo. Die voegde het bedrijf samen met de Amerikaanse branchegenoot Eagle Global Logistics (EGL). De logistiek dienstverlener is momenteel in handen van drie investeringsmaatschappijen, waaronder ook nog altijd Apollo, dat nog 22% van de aandelen bezit. Andere aandeelhouders zijn Capital Group (26%) en Franklin Advisers (25%).

Geruchten over overname Ceva

De afgelopen tijd waren er veel geruchten dat Ceva mogelijk een nieuwe eigenaar zou krijgen. Volgens berichten in Franse media was Geodis, onderdeel van het Franse spoorwegbedrijf SNCF, in de race om de logistiek dienstverlener over te nemen. Ceva wilde al die tijd niet reageren op de overnamegeruchten.

Reageer op dit artikel