nieuws

Explosie in sorteercentrum Fedex overschaduwt goede cijfers

Logistieke dienstverlening 1343

Explosie in sorteercentrum Fedex overschaduwt goede cijfers

Optimisme regeert bij Fedex. De Amerikaanse pakketbezorger heeft zijn winstverwachting opgeschroefd. Slecht nieuws was er ook; een pakket ontplofte dinsdag in een sorteercentrum bij Austin.

Eerst het goede nieuws: Fedex heeft zijn beste feestdagenperiode ooit achter de rug. Ook profiteerde het moederbedrijf van het Nederlandse TNT van lagere belastingen in de Verenigde Staten. FedEx heeft daarom zijn winstverwachting voor zijn hele gebroken boekjaar verhoogd.

E-commerce stuwt omzet

De omzet kwam in het afgelopen derde kwartaal uit op 16,5 miljard dollar (13,5 miljard euro), tegen 15 miljard dollar een jaar eerder. Onder de streep resteerde zo’n 2,1 miljard dollar, waar een jaar terug nog 562 miljoen dollar winst werd geboekt.

Het bedrijf vaart wel bij de groei van online-winkelen, net als zijn concurrent DHL. Er waren vorig kwartaal weer meer pakketjes te vervoeren en de vergoedingen daarvoor lagen eveneens wat hoger.  Fedex kreeg tevens een belastingmeevaller van zo’n 1,2 miljard dollar. Pakketbezorging blijft ook de belangrijkste kurk waar PostNL op drijft, bleek eerder dit jaar uit de cijfers van het Nederlandse post- en pakketbedrijf.

Winst per aandeel stijgt

Fedex, dat ook grootste cargoluchtvaartmaatschappij ter wereld runt, rekent voor zijn hele boekjaar nu op een aangepaste winst per aandeel tussen de 15 dollar en 15,40 dollar. Voor de kerst ging Fedex nog uit van een bandbreedte van 12,70 tot 13,30 dollar per aandeel.

Explosie in sorteercentrum

Slecht nieuws was er ook. Op de dag dat de positieve cijfers bekend werden, werd Fedex getroffen door een explosie. Dinsdag ontplofte een zending in het distributiecentrum van FedEx in Schertz bij Austin waardoor een medewerker van de firma gewond raakte. Ook werd dinsdag een pakket onderschept waar een explosief in zat.

De Amerikaanse pakketdienst zal alle pakketjes die via het distributiecentrum in Texas worden verstuurd screenen voor zij verder worden verstuurd. Het bedrijf doet dat in reactie op de reeks bompakketjes die zijn verstuurd naar adressen in Austin. Zeker vijf pakketjes explodeerden sinds begin deze maand waardoor twee mensen om het leven kwamen. Zojuist werd bekend dat de vermeende dader om het leven is gekomen na een politieachtervolging. Hij zou zichzelf hebben opgeblazen.

 

 

Reageer op dit artikel