nieuws

Brexit: Ierland heeft behoefte aan Nederlandse logistieke kennis

Logistieke dienstverlening 2266

Brexit: Ierland heeft behoefte aan Nederlandse logistieke kennis

Ierland voorziet problemen als Groot-Brittannië volgend jaar uit de Europese Unie treedt. Voor haar export is Ierland afhankelijk van de landbrug met het Verenigd Koninkrijk. Om dit te omzeilen is er een impuls nodig om meer export via de Ierse havens te kunnen laten lopen.

Als Groot-Brittannië uit de EU stapt, moet Ierland de exportgoederen eerst uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk en dan invoeren in Europa. Een extra obstakel dus. Dat vertelt Frans Nederstigt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in de uitzending van Zakendoen in Europa van BNR Nieuwsradio.

Landbrug met UK omzeilen

Om het obstakel te omzeilen moet Ierland op zoek naar een oplossing om buiten de landbrug met het Verenigd Koninkrijk om producten te exporteren. Transport over zee is een mogelijkheid. Nederstigt: “Ierland heeft wel een aantal havens, Belfast is bijvoorbeeld een bekende. Maar vergeleken met Nederlandse havens stelt dat niet zo veel voor. Een haven als Rosslare, in het zuid-oosten, zou een interessante optie zijn voor directe routes naar Europa.”

Luister hier het volledige item van BNR-nieuwsradio terug

 

Logistieke kennis naar Ierland

Het probleem is: de Ierse Havens zijn daar op dit moment nog niet klaar voor. Er is dus behoefte aan een extra impuls. Nederland en België zijn landen met kennis op gebied van havenlogistiek. De Nederlandse Ambassade in Dublin is daar volgens Nederstigt nu druk mee bezig. Er liggen zakelijke kansen voor Nederlandse logistieke bedrijven. Bedrijven met expertise op gebied van havens moeten daarom nu alert zijn, vindt Nederstigt.

Lees ook: Brexit en personeelstekort belemmeren groei transportsector

 

Reageer op dit artikel