nieuws

Omzet en positivisme transportsector groeien

Logistieke dienstverlening 1700

De omzet van de transportbranche is ook in het derde kwartaal toegenomen, ditmaal met 4,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name het vervoer over het water leverde meer op.

Omzet en positivisme transportsector groeien

Het is het derde kwartaal op rij dat de transportbranche meer omzet behaalt dan een jaar eerder. Vorig jaar was nog sprake van een lichte daling. De totale opbrengsten lagen in de afgelopen periode op het hoogste niveau ooit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hogere tarieven

De binnenvaart profiteerde afgelopen kwartaal van flink hogere tarieven. Gemiddeld werd voor een vracht ruim een kwart meer afgerekend dan in het derde kwartaal van 2016. De totale omzet uit het vervoer over water steeg met 6 procent.

omzet transportsector

Wegtransport

Het vervoer over land bracht ruim 5 procent meer op dan een jaar eerder. Opnieuw kwam de grootste omzettoename (9 procent) op het conto van verhuisbedrijven. Zij profiteren nog altijd van de sterke woningverkopen. Maar ook bijvoorbeeld pakketbezorgers en het openbaar vervoer vertoonden een stijgende lijn.

In de luchtvaart was de groei met 2,3 procent heel wat minder afgetekend. Luchtvaartmaatschappijen moesten het daarbij vooral hebben van het passagiersvervoer. De inkomsten uit vrachtvervoer namen juist af.

cbs

Positief over 2018

De bedrijven in de transportsector zijn over het algemeen positief gestemd over komend jaar. Per saldo verwacht meer dan 20 procent van de bedrijven dat de omzet in 2018 zal toenemen. Ze verwachten meer te investeren en meer personeel aan te nemen.

De vervoerders over water zijn minder positief; zij denken per saldo minder om te zetten en minder te investeren. Wel verwachten zij meer personeel aan te nemen.

transportsector omzet

Reageer op dit artikel