nieuws

Nieuwe geruchten rond Franse overname Ceva Logistics

Logistieke dienstverlening 6186

Nieuwe geruchten rond Franse overname Ceva Logistics

De geruchten over een mogelijke overname van logistiek dienstverlener Ceva Logistics door het Franse spoorwegbedrijf SNCF worden steeds hardnekkiger. Franse media melden dat het moederbedrijf van Geodis op het punt staat om de overname van Ceva – waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Hoofddorp – af te ronden.

De SNCF heeft dit voornemen ook bevestigd naar aanleiding van een bericht dat begin deze maand verscheen op de Franse website ‘La Lettre de L‘Expansion’. Volgens deze zakenwebsite, waar onder andere aanstaande bedrijfsovernames worden aangekondigd, heeft het moederbedrijf van Geodis bij zijn eigenaar, de Franse overheid, om een verhoging gevraagd van de schuldenlast, nodig om de overname van Ceva te kunnen bekostigen.

Ceva wil niet reageren

Het zou gaan om bedrag van 1 miljard euro. Overname van Ceva kost naar verluidt tussen de 2,5 tot 3 miljard euro. Een deel van dit bedrag zou ook moeten komen uit de verkoop van STVA, een automotive dochter van SNCF. Tegen de Duitse transportwebsite DVZ verklaart Ceva desgevraagd dat men zich niet uitlaat over geruchten van een mogelijke overname. In het recente verleden zijn er meer geruchten geweest over een mogelijke overname van de logistiek dienstverlener die sinds 2007 in handen is van het Amerikaanse private-equity huis Apollo.

Ook XPO zou interesse hebben

Zo zou XPO Logistics, dat in 2015 Norbert Dentressangle overnam, in de race zijn voor een overname. Ook voormalig TNT-topvrouw Marie-Christine Lombard, sinds 2012 CEO van Geodis, liet in juni weten dat acquisities door haar bedrijf hoog op de agenda staan.

Geodis wil in mondiale top-5 komen

Die overname ambities vloeien voort uit het feit dat moederbedrijf SNCF in 2016 de ambitie heeft geuit, dat dochterbedrijf Geodis een top 5 positie moet veroveren in de mondiale top van logistiek dienstverleners in plaats van de huidige achtste plaats. In de laatste top 100 van logistiek dienstverleners bivakkeert Ceva op de zevende plaats.

Ceva heeft hoge schuldenlast

Grootste obstakel voor een mogelijke overname vormen nog altijd de hoge schuldenlast van Ceva van rond de twee miljard dollar. Begin augustus wist de logistiek dienstverlener bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers nog te melden dat er dit eerste half jaar een omzetgroei is gerealiseerd van 2,6 procent en dat de operationele Ebitda winst 5 procent bedroeg.

 

Reageer op dit artikel