nieuws

ABN: Omzetgroei in alle transportbranches

Logistieke dienstverlening 3349

ABN: Omzetgroei in alle transportbranches

De wereldeconomie, eurozone en de Nederlandse economie blijven groeien. Ook de wereldhandel blijft naar verwachting groeien in 2017 en 2018. Dit is positief voor de transportsector. In het eerste kwartaal was er dan ook in alle transportbranches omzetgroei te zien. Dat blijkt uit het rapport Stand van Transport van ABN Amro.

De bank ABN Amro plaatst periodiek de transportsector in economisch perpectief en komt in de laatste editie tot de conclusie dat alle transportbranches weer in de lift zitten.

Wegvervoer en opslag

De omzet steeg in het eerste kwartaal van 2017 in alle branches. De omzet van goederenwegvervoerders steeg met 7,8 procent jaar op jaar. Het was daarmee het 14e kwartaal op rij dat deze branche omzetgroei liet zien. Ook de omzet van opslagbedrijven (+1,6% j-o-j) en van logistieke dienstverleners (+4,6% j-o-j) steeg in het eerste kwartaal.

Zeevaart en binnenvaart

Opvallend is volgens Madeline Buijs, sector econoom Transport & Logistiek bij ABN Amro, zowel de omzetgroei in de zee- en kustvaart en de binnenvaart. De omzet van bedrijven actief in de zee- en kustvaart steeg in het eerste kwartaal met 5,9 procent j-o-j en die van binnenvaartondernemers met 6,1 procent j-o-j, schrijft Buijs in het rapport Stand van Transport. Voor bedrijven in de zee- en kustvaart is dit de eerste omzetgroei sinds het tweede kwartaal van 2014. De omzetgroei wordt veroorzaakt door een sterke prijsstijging in het eerste kwartaal. In de binnenvaart had deze prijsstijging te maken met laagwater.

Schiphol groeit hard

In het eerste halfjaar van 2017 steeg het vervoerde volume via Schiphol met 8,7 procent j-o-j. De wereldhandel steeg in de eerste vijf maanden van 2017 met 2,9 procent j-o-j. Schiphol groeit dus nog steeds harder. Het aantal vliegbewegingen van vrachtvluchten steeg in het eerste halfjaar van 2017 1,7 procent j-o-j. In 2016 steeg het aantal vliegbewegingen nog met 6,2 procent. Er wordt steeds meer vracht met passagiersvluchten vervoerd. Ook is de capaciteit van Schiphol beperkt, waardoor het aantal vrachtvluchten nog maar beperkt kan stijgen.

Goed eerste halfjaar voor Nederlandse havens

De overslag in de Rotterdamse haven steeg met 3,9 procent j-o-j in het eerste halfjaar van 2017. De overslag van droge bulk in Rotterdam groeide in het eerste halfjaar van 2017 met 5,2 procent j-o-j. Vooral de agribulk blijft het goed doen. De natte bulk deed het in 2016 al niet heel goed en dat heeft zich in het eerste halfjaar van 2017 doorgezet. De overslag daalde met 1 procent j-o-j. In 2016 werden er al meer containers in Rotterdam overgeslagen en deze trend zette in het eerste halfjaar van 2017 stevig door. De overslag van containers steeg met 10,4 procent j-o-j. Daarmee neemt Rotterdam ook een voorsprong op de haven van Antwerpen, waar de overslag van containers ‘maar’ met 2 procent j-o-j steeg in het eerste halfjaar van 2017. De effecten van Maasvlakte 2 en de aanleg van twee nieuwe containerterminals beginnen nu duidelijk te worden.

De Amsterdamse haven had ook een goed halfjaar. De overslag van droge bulk steeg hard. De overslag van steenkolen steeg met 20 procent j-o-j en de overslag van overige droge bulk waaronder bouwgrondstoffen steeg met 17 procent j-o-j. Ook de containeroverslag deed het goed met een stijging van 6,9 procent j-o-j.

Meer banen

De arbeidsmarkt trekt aan. Het aantal banen in de transportsector was in februari 2017 naar 370.00 banen gestegen. Een stijging van 1,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Wel ligt het aantal banen nog ver onder het langetermijngemiddelde. Naar verwachting zal het aantal banen verder blijven stijgen, want er stonden in het eerste kwartaal van 2017 inmiddels 7.500 vacatures open. Een jaar eerder waren dit nog 5.300.

 

Faillissementen blijven dalen

In het eerste halfjaar van 2017 is het aantal faillissementen flink afgenomen. Het aantal daalde met 9,9 procent op jaarbasis. In totaal gingen in het eerste halfjaar van 2017 109 transportbedrijven failliet. Het aantal faillissementen daalt sinds eind 2013. De meeste faillissementen zijn te zien in het wegvervoer. Ook in deze branche neemt het aantal faillissementen sterk af, namelijk met 13,7 procent j-o-j in het eerste halfjaar van 2017.

Rapport downloaden

Het complete rapport is te downloaden op de website Insights van ABN Amro.

 

Reageer op dit artikel