nieuws

Groothandel Oosterberg stapt in logistieke dienstverlening

Logistieke dienstverlening 2007

Groothandel Oosterberg stapt in logistieke dienstverlening
Flip Oosterberg (foto links) en Henk Kluytmans (Kenter) zetten begin december de handtekeningen onder een meerjarencontract. De overeenkomst vormt voor Oosterberg de opmaat om meer logistiek dienstverleningsactiviteiten te verrichten aan derden.

Elektrotechnische groothandel Oosterberg wil zich meer gaan richten op logistieke dienstverlening aan derden. Hiervoor is een nieuw businessmodel ontwikkeld waarbinnen Oosterberg onder meer de gehele logistiek verzorgt van elektrotechnische materialen voor Kenter, een onafhankelijk en zelfstandig onderdeel van netwerkbedrijf Alliander.

Kenter blijft daarnaast haar elektrotechnisch materialen inkopen bij Oosterberg. Vervolgens verzorgt de groothandel nu ook de gehele logistiek rondom deze materialen, die in eigendom van Kenter blijven.

Vergaande IT-koppelingen

Oosterberg meldt dat hierbij ook klant specifieke processen worden opgezet, zoals werken met serienummers van leverancier tot eindgebruiker, retourprocessen en afvalstromen. Volgens de elektrotechnische groothandel was de grootste uitdaging om de specifieke wensen van Kenter te vertalen naar de standaarden van Oosterberg en het voor de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken. Met behulp van vergaande IT-koppelingen tussen de twee bedrijven is dat, zo meldt het groothandelsbedrijf maandag in een persbericht, succesvol volbracht.

Ketenintegratie steeds belangrijker

Met de toevoeging van logistiek dienstverlening aan derden aanpak voorziet de groothandelsbedrijf met hoofdvestiging in Zutphen volgens eigen zeggen in een groeiende behoefte aan dit soort oplossingen in de bouw en installatiewereld. Hierin wordt de rol van ketenintegratie en het samenvoegen van verschillende bouwstromen steeds belangrijker. Niet alleen vanuit een bedrijfseconomisch oogpunt, maar ook gezien de ontwikkelingen rondom milieu-eisen als Breeam-bouwen en carbon footprint reductie.

Groothandels moeten regierol pakken

Met dit nieuwe businessmodel speelt Oosterberg in op de kritiek van onder andere experts en banken dat groothandels onvoldoende de regierol binnen hun keten oppakken. ING stelde vorig jaar november in een sectorrapport dat het bestaansrecht van groothandels ter discussie staat als gevolg van de toenemende internationale digitalisering en de opkomst van e-commerce. “Door een regierol in de keten op te eisen, kunnen groothandels relevant blijven”, concludeerde ING toen in het bewuste marktrapport. PostNL publiceerde onlangs nog een whitepaper (opvraagbaar via logistiek.nl) waarin de belangrijkste uitdagingen aan bod komen voor groothandels.

Reageer op dit artikel