nieuws

Vervoerders en verladers: 20 miljoen minder lege kilometers in 2020

Logistieke dienstverlening 3160

Verenigd in het nieuwe logistiek platform: Samen Minder Leeg (SMiLe) willen verladers en logistiek dienstverleners over 4 jaar 20 miljoen minder wegtransportkilometers maken.

Vervoerders en verladers: 20 miljoen minder lege kilometers in 2020

Verladers Refresco, SCA en Unilever en de logistiek dienstverleners GVT, Cornelissen Transport en Zandbergen Transport het initiatief genomen voor een gezamenlijke aanpak van lege kilometers. Zij noemen het revolutionair dat er grote bereidheid is onder vervoerders om samen te werken.

Onderzoek innovatieve concepten

SMiLe is een van de pilots in het kader van het TKI-project genaamd: ‘Logistieke Samenwerking to the Next Level’ van de Topsector Logistiek, dat wordt getrokken door Mainfreight/Wim Bosman, Refresco, SCA en Unilever in samenwerking met TNO, Connekt, TKI Dinalog, start-up Synple en ICT-dienstverlener CGI. In de netwerken van de deelnemers werd onderzocht of naast gebruikelijke samenwerkingsmodellen ruimte is voor innovatieve concepten.

Nieuwe samenwerkingsmodellen

In de pilot Samen Minder Leeg hebben de partijen samen met Synple een toegankelijk, neutraal en praktisch platform ontwikkeld voor logistiek dienstverleners. Uit het onderzoek rond deze pilot zijn nieuwe samenwerkingsmodellen naar voren komen en mogelijke besparingen. Zo bleek dat de logistieke dienstverleners middels een eenvoudig platform, snel schaalgrootte kunnen bieden voor flexibele samenwerking en uitwisseling. Bijkomstigheid van het onderzoek was dat grote logistiek dienstverleners direct bereid werden gevonden om deze innovatie verder te ontwikkelen en in de praktijk te brengen.

Opzet van efficiënt en open samenwerkingsplatform

Met een groep logistieke dienstverleners wordt het platform nu verder ontwikkeld. Deze logistiek dienstverleners zijn GVT, Cornelissen Transport, Zandbergen Transport, Kuehne + Nagel, Wim Bosman/Mainfreight, Nabuurs, Nedcargo, Snel Logistics Solutions en Portena Logistiek. Zij gaan in groepen van start om vervolgens een efficiënt en open samenwerkingsplatform te vormen dat openstaat voor toetreding van nieuwe logistieke dienstverleners en transporteurs.

20 miljoen minder transportkilometers

Ook zullen verladers betrokken worden om verdere innovatie in de logistieke keten bespreekbaar en uitvoerbaar te maken. Streven van de logistiek dienstverleners is dat ze meer vervoeren terwijl er minder voor gereden moeten rijden. Dit moet leiden tot 20 miljoen minder transport kilometers per jaar in 2020.

Reageer op dit artikel