nieuws

Nederland wil hoofdrol bij Europese logistiek F-35

Logistieke dienstverlening 2616

Nederland wil hoofdrol bij Europese logistiek F-35

Een aantal logistieke partijen wil de complete Europese logistiek van het F-35 (JSF)-programma naar Nederland halen. Tijdens de Luchtmachtdagen in Leeuwarden tekenden de bedrijven en overheidsinstellingen, verenigd in OneLogistics, hiervoor een intentieovereenkomst.

De twee F-35’s die de afgelopen drie weken testvluchten uitvoerden boven Nederland zijn gisteren weer vertrokken richting de Verenigde Staten. Nederland ziet voor zichzelf een belangrijk logistieke rol weggelegd bij de verdere ontwikkeling van deze gevechtsvliegtuigen in Europa zo bleekt tijdens de Luchtmachtdagen afgelopen zaterdag in Leeuwarden. “We zijn een gateway voor de Europese gebruikers van de F-35. Europa ligt in de achtertuin van Schiphol en de Rotterdamse haven. Ons Logistiek Centrum in Woensdrecht biedt personeel, kennis, kunde en een state of the art warehouse”, zegt Rene de Koning van de F-35  Industrial Logistic Lead NL.

Europese logistieke oplossing

Om dit te onderstrepen hebben de Topsector Logistiek, Douane Nederland, provincie Noord-Brabant, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), NIDV/NIFARP en de Koninklijke Luchtmacht/Logistiek Centrum Woensdrecht zaterdag een overeenkomst ondertekend, waarin is afgesproken dat alle betrokkenen een Europese logistieke oplossing gaan organiseren voor de Joint Strike Fighter (JSF), de opvolger van de F-16.

OneLogistics ondersteunt F-35

Onder de naam OneLogistics ambieert Nederland het F-35-programma te ondersteunen. De Koning: “Brede samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven vormen de condities om adequate- en innovatieve logistieke oplossingen te bieden aan het JSF-programma.”

Warehousing en douane-activiteiten

OneLogistics zal “het beste dat Nederland te bieden heeft” op het gebied van logistiek gecombineerd een geïntegreerd aanbieden aan het F-35 programma. Deze integrale oplossing omvat volgens De Koning concreet warehousing, (wereldwijd) vervoer, douane & BTW oplossingen, planning van reserveonderdelen, verpakking, afhandeling van speciaal materiaal en IT- en ‘control tower’ oplossingen.

Centrale rol Luchtmacht-dc Woensdrecht

In een reportage in het aprilnummer van Logistiek Magazine liet Commodore Mario Verbeek weten dat het nieuwe distributiecentrum van de Luchtmacht op Woensdrecht wordt opengesteld voor andere, commerciële partijen en ook de F-35. “Dat betekent dat andere partijen onderdelen in ons magazijn kunnen plaatsen. Het magazijn kan bijvoorbeeld dienen als Europese hub voor dit gevechtsvliegtuig. We openen dus dit magazijn voor andere landen en industrieën die hier voor werken. We gaan business met elkaar drijven. Zo moet defensie ook denken, want we hebben elkaar nodig om business te doen. Dat moet ook omdat het F-35 model een model is waarbij de industrie veel taken overneemt van defensie. Dat is prima, maar dan moet je wel een actief netwerk hebben.”

Reageer op dit artikel