nieuws

Stijgende capaciteit drukt transportprijzen

Logistieke dienstverlening 3126

Stijgende capaciteit drukt transportprijzen

De transportprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2016 gedaald met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De capaciteit steeg met 25 procent tot een index van 110,7.

De prijsindex in het eerste kwartaal daalde met 6,8 procent (index 91,5) in vergelijking met de prijsindex van het vierde kwartaal vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar komt de daling van de transportprijzen uit op 3,2 procent. Dat blijkt uit de 27e editie van de Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting.

Toenemende capaciteit

De capaciteit index steeg in het eerste kwartaal van dit jaar, in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar,  met 25,0 procent; tot 110,7.  Dit is de hoogste waarde sinds Q1 2014 (index 114,4). Hoewel de capaciteit index met 3,3 indexpunten daalde in maart 2016 is de index nog altijd hoger dan in december van vorig jaar.

Dieselprijs

De diesel-index (59,1) daalde tot de laagste waarde sinds de metingen begonnen in januari 2008. De index is 22,7 procent lager dan in Q1 2015. Dit zijn de conclusies van de Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting, een kwartaaluitgave, dat de dynamiek van de vervoersmarkt in kaart brengt.

Handelsvolumes

In  het eerste kwartaal van 2016 zullen de handelsvolumes in Europa dalen met 4,3 procent ten opzichte van Q4 2015 (€ 2082 mrd). In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar betekent dat een teruggang van 3,2 procent. Dat blijkt uit de European Trade Flow Index (ETFI). De ETFI is afgeleid van de Capgemini Consulting Global Trade Flow Index, een maatstaf voor de wereldwijde handel. Het volume van de handel is een drijfveer voor de vraag naar vervoer en de bijbehorende prijzen.

(Index 100 betreft 1e half jaar 2008)

Reageer op dit artikel