nieuws

ING: vooruitzicht transport en groothandel positief

Logistieke dienstverlening

ING: vooruitzicht transport en groothandel positief
Containers overslag in de havens van Antwerpen.

2016 wordt een goed jaar voor het wegtransport en groothandel. Vooral het wegtransport en de binnenvaart profiteren van de aantrekkende binnenlandse vraag.

Alle Nederlandse bedrijfssectoren groeien in 2016, behalve de zorg. Met een volumegroei van vier procent zijn de bouw en de zakelijke dienstverlening koplopers, maar ook het wegtransport en groothandel hebben de wind in de rug. Dat stelt het ING Economisch Bureau in het gepubliceerde Vooruitzicht Sectoren.

Logistieke bedrijven

Het wegtransport en de binnenvaart profiteren van de aantrekkende binnenlandse vraag, internationaal actieve logistieke bedrijven daarentegen zien de markt beperkt groeien. Op Europa en de Verenigde Staten gerichte bedrijven presteren wel relatief goed.

Daling olieprijs

De prijsdruk blijft groot maar dalende brandstofprijzen geven enigszins lucht. Olie gerelateerde groothandels kampen echter met lagere omzetten door de gedaalde olieprijs. Voor groothandels actief in andere segmenten staan de seinen wel op groen. De voorziene omzetgroei is het sterkst in de segmenten bouwmaterialen en ICT apparatuur.

Bouw

De fors aantrekkende nieuwbouw van woningen zorgde voor geheel 2015 voor een flinke toename van het bouwvolume. Eind 2015 lijkt de groei toch wat af te remmen. De orderboeken zijn echter nog altijd goed gevuld en zorgen ook in 2016 voor flinke groei.

Retail

De bestedingen in restaurants stijgen sterker dan die in supermarkten of andere winkels. Het zachte winterweer bezorgde de kledingwinkels matige resultaten eind 2015. Voor 2016 heerst optimisme. Door een verbetering van de koopkracht groeit het volume in de retailsector, net als in 2015, met 2 procent.

Zakelijke dienstverlening

De omzetten in de zakelijke dienstverlening nemen toe, het volume ligt eind 2016 acht procent boven dat van voor de crisis in 2008, aldus ING. De cloud is voor IT bedrijven een belangrijke drijfveer. De bestedingen aan clousoftware namen in 2015 met ruim 60 procent toe ten opzichte van 2013.

Prognose Panteia

Het totale goederenvervoer groeit naar verwachting met 2,1 procent. Dat stelt Panteia in zijn 27e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV). Wel is er sprake van een naar beneden bijgestelde voorspelling als gevolg van negatieve ontwikkelingen, zoals een teruggeschroefde aardgasproductie en toegenomen overheidsuitgaven. Ook speelt de onder druk staande wereldhandel een rol bij de voorzichtig groeiprognose van het goederenvervoer dit jaar.

Reageer op dit artikel