nieuws

Herstel, overnames en techniek domineren logistieke dienstverlening

Logistieke dienstverlening

Herstel, overnames en techniek domineren logistieke dienstverlening

2015 was het jaar van het herstel voor de logistieke dienstverlening. Daarnaast waren er opnieuw veel overnames; ook grote namen. In 2015 werd ook voor het eerst autonoom rijden getest op de openbare weg.

De omzet door hogere vrachtvolumes zal naar verwachting groeien. De volumegroei wordt vooral gedreven door de aantrekkende economie. Die verwachtingen spraken ABN Amro en Panteia eind vorig jaar uit.

Groeimarkt

Verwachtingen die waarheid bleken. Dit jaar komt de volumegroei voor logistiek dienstverlening uit op 3,3 procent en de omzet stijgt naar 3 procent. Een groei die in 2016 wordt voortgezet. Logistieke dienstverlening blijft de groeimarkt met een verwachte volumegroei van 3,5 procent en een omzetgroei van 4 procent.

Rentabiliteit

Ook de rentabiliteit in het beroepsgoederenvervoer over de weg zit weer in de lift. Voor het eerst in acht jaar is er een plus. De rentabiliteit bij de transport- en logistiekbedrijven, actief in  het binnenlands beroepsgoederenvervoer over de weg, zal in 2015 met gemiddeld 1,1 procentpunt verbeteren ten opzichte van 2014. Die verwachting spreekt onderzoeksbureau Panteia uit naar aanleiding van het derde kwartaalonderzoek over dit onderwerp.

Overnames

Net als 2014 stond ook 2015 in het teken van overnames. Niet alleen de kleintjes werden overgenomen ook grote namen moesten er aan geloven. Zo staat niks de overname van TNT door Fedex meer in de weg nadat de Europese Commissie instemde met de deal.

DSV heeft de Amerikaanse logistiek dienstverlener UTi overgenomen. Door de overname wordt DSV een van de grootste spelers op het gebied van Air&Sea. 

Logistiek dienstverlener XPO Logistics staat, nam transportgigant Con-way (waar ook het in Nederland bekende Menlo Logistics onderdeel van is) over te nemen voor 3 miljard dollar (2,6 miljard euro). Eerder nam XPO Norbert Dentressangle over.

JCL Logistics Friesland is per 1 december overgenomen door Ecotrans Logistics uit Vorden. Logistiek dienstverlener Van Uden Logistics maakte vorige week bekend de Belgische branchegenoot Eurobrokers over te nemen.

Logistiek dienstverlener Visser uit Duiven neemt per 1 januari concurrent Middelkoop, eveneens gevestigd in Duiven, over. Logistiek dienstverlener Den Hartogh Logistics neemt alle bulk vloeibare chemische activiteiten van het Belgische Sitra-Group over.

Jan de Rijk Logistics heeft Omega Logistics overgenomen. Omega Logistics is gespecialiseerd in de farmaceutische en zorg sector. Vorige week volgde de overname van logistiek dienstverlener De Rooy Logistics in Geldrop.

Na driekwart jaar onderhandelen nam Butter in juni logistieke dienstverlener AB Texel over.
Peter Appel Transport nam A. Van der Meulen Transport in Drachten over. Müller Fresh Food Logistics uit Holten nam per 1 maart de diepvriesactiviteiten in Roelofarendsveen over van Post-Kogeko.

Het failliet verklaarde Rutges Cargo Logistics maakte eind juni een doorstart onder de vleugels van logistiek dienstverlener J. Middelkoop Logistics uit Nieuw-Vennep.

Autonoom rijden

Truckbouwer Scania had in februari de primeur met het allereerste konvooi van (semi)-autonoom rijdende vrachtwagens in Nederland. Vanaf het fabrieksterrein in Zwolle legden drie ‘geschakelde’ Scania R 500 Streamline trucks een traject af op de A28. Albert Heijn en Peter Appel zijn serieus geïnteresseerd in deelname aan een proefproject met deze zelfrijdende trucks op de openbare weg.

Mercedes

Truckproducent Mercedes-Benz voerder in oktober de eerste rit uit met een zelfrijdende vrachtwagen op een snelweg in het zuiden van Duitsland. De semi-autonoom reed vrijdag over een traject van 14 kilometer in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu wil dat vanaf volgend jaar in Nederland op grote schaal wordt getest met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens op de openbare weg.

Top 100 logistiek dienstverleners

Onveranderd is de publicatie van de Top 100 logistiek dienstverleners. De lijst wordt ook dit jaar weer aangevoerd door het Duitse supertrio DHL, DB Schenker en Kuehne + Nagel. De grote stijger in de Top-10 is het Franse Norbert Dentressangle (Inmiddels in handen van XPO) die met 1.900 medewerkers, 225 meer dan vorig jaar, positie 4 in de lijst inneemt. CEVA is gezakt naar nummer 10.

Snel Logistics uit Woerden, verwierf zich als nieuwkomer een mooie positie in de onderste regionen van de lijst (nr. 84). Het bedrijf timmert dan ook hard aan de weg; onlangs werd bekend datG. Snel de distributieactiviteiten, en ook de chauffeurs, overneemt van de noodlijdende warenhuisketen V&D.

 

 

 

Reageer op dit artikel