nieuws

Logistiek scoort ondermaats in innovatie

Logistieke dienstverlening

De logistieke sector bevindt zich in de achterhoede als het gaat om disruptieve innovaties. Ook ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen komt de sector niet veel verder dan goede intenties, zo blijkt uit de jaarlijkse Innovatiemonitor.

Logistiek scoort ondermaats in innovatie

Vandaag presenteert prof. Henk Volberda (Erasmus Universiteit) de Innovatiemonitor 2015. Algehele conclusie is, dat het aantal introducties aan nieuwe producten en diensten is gestegen. Er is ook groei op het gebied van sociale innovatie in de vorm van beter organiseren en beter samenwerken.
De vragenlijst is beantwoord door 563 respondenten. De respondenten zijn afkomstig van een breed scala van sectoren, waaronder de groot- en detailhandel en horeca (13 procent), agri, food, en tuinbouw (11 procent), en de bouwnijverheid en vastgoed (10 procent).

Logistiek onder het gemiddelde

Wat tegen valt is dat slechts enkele sectoren actief zijn met disruptieve innovaties op basis van nieuwe technologie (Internet of Things, Big Data, 3D printing) of nieuwe (shared) business modellen (Uber, Airbnb als voorbeeld). Logistiek bungelt samen met de energiesector onderaan op het lijstje van Volberda met een score van -15,9 procent onder het gemiddelde over de sectoren heen.
“Om nieuwe en disruptieve oplossingen te realiseren moeten topsectoren zich niet alleen richten op technologische innovatie, maar vooral op de niet-technologische kant van innovatie,” aldus de hoogleraar. “Nu is men vooral bezig met ‘technologie roadmaps’, maar scenario’s over new business modellen en benodigde investeringen in menselijk kapitaal worden niet of nauwelijks gemaakt.”

Weinig maatschappelijk verantwoord

Ook waar het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen doet de logistiek niet mee in de kopgroep. De bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen zitten vooral in de life sciences & health sector en in de bouwnijverheid/vastgoed. Sectoren die relatief beperkt met maatschappelijk verantwoord ondernemen het verschil proberen te maken zijn de high tech sector en de financiële dienstverlening/verzekering. Logistiek doet het niet veel beter. De Innovatiemonitor geeft een score onder het gemiddelde van -2,7 procent. Overigens is de intentie er wel met 1,6  procent boven het gemiddelde.

Lees hier meer over de Innovatiemonitor 2015

Reageer op dit artikel