nieuws

Lage capaciteit houdt transportprijzen hoog

Logistieke dienstverlening

Lage capaciteit houdt transportprijzen hoog

De transportprijzen van het derde kwartaal 2015 zijn 1,2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De transportcapaciteit komt 10,5 procent lager uit.

In vergelijking met het tweede kwartaal daalde de prijsindex met 4,1 procent naar een index van 100.6 in het derde kwartaal van 2015. In vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar, (index 99.4), is de prijsindex in 2015 1,2 procent hoger.  Dat blijkt uit de 25e editie van de Transport Market Monitor (TMM), opgesteld door Transporeon en Capgemini Consulting.

Dieselprijzen

In het derde kwartaal van 2015 daalde de dieselindex met 5,4 procent  naar een index van 85.8. Dit is de laagste indexwaarde van de afgelopen zes jaar. Ondanks de lage index van de diesel, blijft de prijsindex op hetzelfde niveau.

Capaciteitsindex

Dit  komt door de lage capaciteitsindex. De capaciteitsindex steeg in het derde kwartaal 2015 naar 77.5 (+14,4%) ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit is 10,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2014 (index 86.6).

Opmerkelijk

Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini: “In dit kwartaal zien we de gebruikelijke capaciteitsstijging. Het is wel opmerkelijk dat de prijsdaling tussen het tweede en derde kwartaal 4,1 procent lager is dan we hebben waargenomen in de voorgaande jaren. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de dieselindex de laagste waarde heeft sinds 6 jaar.

Stijging transportprijzen

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt hieraan toe: “De traditioneel zwakkere vakantiemaanden van juli en augustus hebben een impact op zowel de transportprijzen als de transportcapaciteit. De transportprijzen dalen en de transportcapaciteit stijgt. In september 2015 hebben we wel een stijging kunnen waarnemen van de transportprijzen. Die ontwikkeling zal zich zeker voortzetten tot aan Kerstmis in het laatste kwartaal van 2015.”

Zie ook:
Transportprijzen bereiken recordniveau

Reageer op dit artikel