nieuws

Het jaar van fusies, faillissementen en overnames

Logistieke dienstverlening

Het jaar van fusies, faillissementen en overnames

Hoewel de economie langzaam aantrok, werd het jaar voor logistiek dienstverleners gekenmerkt door faillissementen, overnames en samenwerkingsverbanden. Het wordt beter.

2014 was een voorzichtig positief jaar voor de sector; de omzetten en volumes namen weer toe. Het komende jaar zet die trend door, stellen diverse (advies)bedrijven en banken in hun rapportages. De marges daarentegen blijven klein.  Overall  is het beeld voor 2014 en de komende jaren positief, maar voor diverse logistiek dienstverleners kwam de opleving te laat. Kleine, maar ook grote, gerenommeerde (familie)bedrijven moesten alsnog de deuren sluiten of werden overgenomen.

Goes

Een van die bekende ldv’ers  die de deuren moesten sluiten, was  Goes Transport dat bestond uit de ondernemingen Goes Internationaal Transport, Goes Nationaal transport, Goes Antwerpen, Gebroeders Vijn, Goes Carrosserie, Top Transport & Logistiek en Goes Handling Centre. Goes kwam in financiële problemen doordat vorig jaar februari 2013 de grootste klant, de Italiaanse bloemenexporteur Ciccolella, failliet ging. Ook had het bedrijf miljoenen schuld. Alleen al bij de Belastingdienst stond de logistieke dienstverlener vijf miljoen euro in het rood.

Het Handling Centre van Goes in De Meern is buiten schot gebleven. Logistiek dienstverlener Kivits Drunen uit Waalwijk heeft samen met familie Goes de exploitatie op zich genomen.

Huisman

Logistiek dienstverlener Gebr. Versteijnen (GVT Group of Logistics) uit Tilburg nam in augustus de activiteiten van het failliet verklaarde Huisman Stukgoed uit Zwolle over. GVT Group of Logistics nam eind februari al de activiteiten over van het failliet verklaarde Huisman Transport uit Veendam en Apeldoorn.

De Rooij

In februari viel ook het doek voor transportbedrijf De Rooij in Waalwijk. Een combinatie van drie Waalwijkse vervoerders (Riwo Logistics Group, Transportbedrijf J. van der Linden en Furniture Logistics Waalwijk) heeft de transport- en distributieactiviteiten van De Rooij Transport in Waalwijk overgenomen alsmede een groot deel van het personeel. In de zomer viel het doek voor Veuring uit Hardenberg. Logistiek dienstverlener Koninklijke Rotra heeft het bedrijf overgenomen.

Fusie uit rijkdom

Het was niet louter faillissementen wat de klok sloeg. 2014 bracht ook vele fusies en samenwerkingsverbanden op. Misschien de meest in het oog springende fusie kwam op maan van Neele en Vat Logistics. De Rotterdamse concurrenten slaan de handen ineen. Beide logistiek dienstverleners menen door de fusie meer slagkracht te hebben en de groeiambities beter te kunnen waarmaken. Ron Neele: “Wij gaan niet samen uit armoede, maar uit rijkdom.”

iTS

Medio januari kondigden iTS Freight Forwarding en G. van Doesburg Warehousing te gaan fuseren. Zij gaan verder onder de namen GD-iTS Forwarding en GD-iTS Warehousing. Ze werkten al langere tijd samen. Ook G. van Doesburg Internationaal Transport maakt deel uit van de fusie.

Samen sterker

Om ook in de toekomst voldoende slagkracht te hebben, kondigden diverse partijen aan samen te gaan werken. R. Vos Transporten en Nijhof-Wassink bundelden de krachten vanaf 1 september. Door de samenwerking krijgen beide partijen een betere dekking met een groter netwerk.

De overeenkomst tussen de logistieke dienstverleners Logwin en Nunner Logistics moet eveneens leiden tot een compleet dienstverleningsaanbod in de logistieke branche.

Beers Transport uit Winkel en Jan Moeijes Transport uit Nibbixwoud zijn een unieke samenwerking aangegaan. Onder volledige zelfstandigheid gaan beide bedrijven gebruik maken van elkaars infrastructuur.

Joint ventures

Bomi Group, Milaan en Ritmo Eindhoven bundelden hun krachten in de joint venture onderneming “Biomedical Distribution North Europe B.V.” Vanuit Eindhoven, standplaats van Ritmo, verzorgt het bedrijf de opslag en distributie van medische instrumenten in Noord Europa.

Containerdienst Transbox, onderdeel van Contargo, en United Container Transport (UCT) zijn een joint venture aangegaan op het gebied van containerdiensten voor de binnenscheepvaart van en naar de ARA-havens. Met de opgerichte onderneming Transbox United BVBA denken de bedrijven betere dienstverlening te kunnen bieden aan de klanten.

CB

Begin dit jaar werd de al eerder aangekondigde joint venture tussen logistieke dienstverleners CB en Fashionwheels definitief. CB heeft een belang van 50% van de aandelen in Fashionwheels verworven. Hierdoor ontstaat volgens beide bedrijven een combinatie die één van de leidende spelers wordt in de fashion logistiek in West-Europa.

Overzicht van overnames

Overnames is niet iets van 2014. De afgelopen jaren zijn er vele logistieke bedrijven gewisseld van eigenaar. Transport Intelligence heeft de transacties van de afgelopen tien jaar in Europa gebundeld in het rapport European Logistics: Mergers & Acquisitions 2014. Het biedt naslagwerk achtergrond en geschiedenis van de bedrijven én analyses waarom de overnames wel of niet succesvol zijn geweest.

Reageer op dit artikel