nieuws

Zomerdip veroorzaakt weer daling transportprijzen

Logistieke dienstverlening

Zomerdip veroorzaakt weer daling transportprijzen

De Europese transportprijzen zijn in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gezakt ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013. De daling werd veroorzaakt door een sterke zomerdip in augustus, maar bleef minimaal dankzij een fors herstel in september, concludeert de Transport Market Monitor van Capgemini en Transporeon.

Ook is volgens de vandaag verschenen Transport Market Monitor (TMM) in het derde kwartaal de prijsindex in vergelijking met het prijsniveau van het voorgaande kwartaal met 0,6 procent (index 99.4) gedaald.

Dieselprijzen redelijk stabiel

De dieselindex daalde eveneens naar 101.0 in (-0,5 procent), daarmee zijn de dieselprijzen in januari tot en met september van dit jaar op een redelijk stabiel niveau gebleven.

Herstel capaciteitsindex

Ondanks de forse zomerdip heeft de transportindex in september het hoogste niveau van het jaar bereikt (102.4) in Europa. De capaciteitsindex herstelde eveneens in het derde kwartaal van dit jaar met 9,8 procent naar een indexcijfer van 86.6 procent, daarmee herstelde deze index van de dip in het tweede kwartaal van dit jaar die toen nog op een indexcijfer van 78.9 uitkwam, concluderen de opstellers van de eenentwintigste editie van de TMM.

Duidelijk dieptepunt in augustus

Erik van Dort, Supply Chain Director van Capgemini, zegt in zijn reactie op de TMM dat voor het vijfde opeenvolgende jaar er in augustus een duidelijk dieptepunt werd bereikt in de transportprijzen. “Het is opmerkelijk dat bij een gelijk capaciteitsniveau vergeleken met vorig jaar, de prijs toch lager was dan vorig jaar en de vier jaren voorheen in augustus. In september werd echter een sterk herstel van de transportprijzen waargenomen en werd zelfs het hoogste indexniveau van het jaar bereikt met een indexcijfer van 102.4.”

Sterke marktvraag

Peter Förster, Managing Director of Transporeon stelt in zijn reactie vast dat de stijging van de transportprijzen in september opmerkelijk is te noemen omdat de prijsindex van diesel het laagste punt van het jaar heeft bereikt. “Hieruit blijkt dat er momenteel andere factoren, zoals een sterke marktvraag, momenteel een grotere invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de transportprijzen dan de dieselprijzen.”

Reageer op dit artikel