nieuws

Audax neemt tijdschriftenlogistiek over van Aldipress

Logistieke dienstverlening

Audax neemt tijdschriftenlogistiek over van Aldipress

Logistiek dienstverlener Media Logistics, een dochteronderneming van Audax, neemt eind dit jaar definitief de tijdschriftenlogistiek over van Aldipress. Dat is gisteren bekend gemaakt. In april was er over de overname al een akkoord op hoofdlijnen bereikt tussen Sanoma, het moederbedrijf van Aldipress, en Audax.

Logistiek dienstverlener Media Logistics in Gilze vervult al het gehele logistieke proces voor Betapress, het commerciële distributiebedrijf van Audax. Vanaf 1 december aanstaande komt hier het transport en de retourinname van de tijdschriften van Aldipress bij. Laatstgenoemde voerde deze activiteiten tot voor kort uit vanuit een logistiek centrum in het Gelderse Duiven. De Sanoma-dochter kondigde eerder dit jaar aan dat het logistiek centrum in het Gelderse Duiven wordt gesloten.

Inefficiëntie uit de keten

Vanaf eind maart volgend jaar wordt de logistieke dienstverlening door Media Logistics ook uitgebreid met het inpakken van de Aldipress-tijdschriften. “Door de dienstverlening van Media Logistics aan Aldipress en Betapress te combineren gaat een terechte wens van retailers in vervulling”, verklaart Audax-directeur Eric Willems maandag. “We halen zo inefficiëntie uit de keten, we vergroten de leverbetrouwbaarheid en we vergemakkelijken de dagelijkse actualisering van tijdschriften in alle winkels. Het geeft de distributeurs de mogelijkheid de service aan uitgevers en retailers in een krimpende tijdschriftenmarkt op een hoog peil te houden.”

Verwerken retouren eenvoudiger

De voordelen van de deal voor retailers is dat voortaan maar één vrachtwagen de tijdschriften van twee leveranciers distribueert, zegt Willems in een reactie op de website van het vakblad Boekblad. Ook de verwerking voor retouren zal een stuk gemakkelijker zijn, meldt de Audax-directeur. “Nu moet een retailer tweehonderd keer per jaar kijken: welke tijdschrift moet in welk bakje. Dat is nog knap lastig. Dat onnodige werk gaat eruit.”

Geen monopolievorming

Tegelijk hoeven retailer en uitgever niet bang te zijn voor monopolievorming. Willems zegt hierover tegen Boekblad: “Betapress en Aldipress blijven voor wat betreft hun commerciële activiteiten in competitie met elkaar.”

Logistiek centrum zit in Gilze

Familiebedrijf Audax houdt zich vooral bezig met het uitgeven, verspreiden en retailen van media- en aanverwante producten. De onderneming heeft vier kernactiviteiten: uitgeverijen, distributie en logistiek en retail. Het hoofdkantoor en logistiek centrum zijn gevestigd in Gilze (Noord-Brabant).

Reageer op dit artikel