nieuws

Top 100 logistiek dienstverleners zien broos herstel

Logistieke dienstverlening

Top 100 logistiek dienstverleners zien broos herstel

DHL voert de lijst Top 100 logistiek dienstverleners editie 2014 in Nederland wederom aan. Op positie twee staat DB Schenker gevolgd door Kuehne + Nagel. Logistiek dienstverleners zien de volumes nog altijd teruglopen. Na een aantal zware jaren keert het optimisme echter voorzichtig terug. Bedrijven leren omgaan met de crisis als de nieuwe realiteit. Dat blijkt uit de gehouden enquête.

Logistiek dienstverleners zien dat de volumes in sommige sectoren weer langzaam stijgen, zoals in het groupage transport en het afvalvervoer. Dit is een eerste indicatie dat de economie langzaam uit het dal aan het klimmen is. Veel andere deelmarkten hebben het nog altijd moeilijk zoals de bouw, de sierteelt en het containervervoer. “In warehousing en contractlogistiek zijn er bedrijven die groeien met bestaande en nieuwe klanten, en zich aanpassen aan de crisis als nieuwe realiteit”, aldus Kees Verweij, principal consultant bij Buck Consultants International in een analyse over het onderzoek van Logistiek Magazine dat is gehouden onder logistiek dienstverleners.

Nieuwkomers

Welke logistieke dienstverleners wisten kansen te pakken, en tegen de verdrukking in te groeien? De 2014 editie van de Top 100 logistieke dienstverleners geeft weer een compleet overzicht. DHL voert de onveranderde Duitse top-3 aan. Toch zijn er ook nieuwkomers in de lijst. In de top-10 op nummer 8 is dat Norbert Dentressangle met 1.675 medewerkers. Deze logistiek dienstverlener met een Franse moeder heeft in Nederland de laatste jaren een gestage groei doorgemaakt. Een belangrijke recente klant is Liberty Global, de moeder van UPC, waarvoor de Franse logistiek dienstverlener in Venray het Europese EDC van 70.000 m2 heeft opgezet.

Nog een opvallende nieuwkomer staat op plaats 19, Timmermans Transport & Logistics. Dit bedrijf uit Diessen kent de laatste jaren een gezonde groei en kan bogen op 900 medewerkers in 2013.

De top-10 is in aantal werknemers behoorlijk gegroeid, van 20.500 werknemers in 2011 naar 22.250 in 2012 naar 22.575 vorig jaar. Dit is een toename van 10 procent in twee jaar.

Stijgers

Sterke stijgers in de top-50 zijn Vos Logistics uit Oss (van nr. 40 naar 25), Vos Transport uit Deventer (van nr. 60 naar 47) en Arvato (van nr. 79 naar 29). Verweij: “Vos Logistics is een oude bekende, en na een forse teruggang in werknemers 5-6 jaar geleden meldt het bedrijf zich nu weer in de top-25. Het bedrijf is sterk in de bulkmarkt, en zet de laatste jaren sterk in op duurzame logistiek, wat zijn vruchten afwerpt.”

Specialisatie

Naamgenoot Vos Transport uit Deventer specialiseert zich in nationale en internationale distributie, terwijl Arvato als ‘nieuwe’ logistieke dienstverlener een combinatie van Supply Chain Management, Customer Relations Management en marketing biedt, passend in de e-commerce ontwikkelingen van de laatste jaren.

Daarnaast zijn er twee andere nieuwkomers in de top-50, die beiden ook als ‘nieuwe’ logistieke dienstverleners kunnen worden betiteld. ID Logistics (nr. 39) is een tweede Franse dienstverlener die zich door de overname van een Tilburgs DC op de Nederlandse logistieke markt meldt, terwijl Jabil (nr. 41) zich net als Flextronics specialiseert in Postponed Manufacturing en ook in Venray gevestigd is. In de tweede helft van de top-100 zijn er relatief weinig verschuivingen, alleen Panalpina (van nr. 84 naar 63) is een behoorlijke stijger. Panalpina is een Europese top-10 speler in de logistiek, en de Nederlandse contractorganisatie is het afgelopen jaar fors versterkt.

Klanten binden en binnenhalen

Welke conclusies kunnen we trekken? De Top 100 logistiek dienstverleners 2014 lijkt op hoofdlijnen niet veel lijkt te zijn veranderd ten opzichte van 2013, maar schijn bedriegt. “Er zijn verschillende middelgrote dienstverleners failliet gegaan in 2013, en gezien de laag blijvende transportprijzen zal deze trend zich voortzetten in 2014”, concludeert Verweij. “Dienstverleners moeten zich aanpassen aan de crisis als nieuwe realiteit, en zich als specialist richten op de operationele logistieke processen waar ze écht goed in zijn. Daarnaast is klanten binden en binnenhalen van het allergrootste belang, en goede tenderteams met ervaring zijn daarbij van essentieel belang voor nieuwe klanten. Als de klanten eenmaal binnen zijn maken de medewerkers vaak het verschil, en de aandacht voor scholing en teamwork neemt daarbij langzaam weer toe. Ondanks, of misschien zelfs juist door de voortgaande crisis zoeken de Top 100 logistiek dienstverleners ook in 2014 toch weer onverminderd naar nieuwe marktkansen!”

Selectievoorwaarden

Ieder jaar stelt de redactie van Logistiek in samenwerking met Buck Consultants International de Top 100 logistiek dienstverleners samen. De redactie doet dit op basis van de door bedrijven aangereikte gegevens. De selectie gebeurt op basis van bedrijven die zich bezighouden met contractlogistiek. De ranking vindt plaats op basis van het aantal opgegeven medewerkers in Nederland.

Poster downloaden

De papieren versie van de poster verschijnt bij de maart editie van Logistiek Magazine. De poster is hier als pdf te downloaden.

Vrijdag 14 maart verschijnt een speciale nieuwsbrief met daarin een uitgebreide analyse van Kees Verweij op de enquêteresultaten en de mogelijkheid om hem via Logistiek Link vragen hierover te stellen. Daarnaast in deze nieuwsbrief extra informatie over de Top 100 bedrijven, een interactieve kaart en meer informatie over het aanvragen van de papieren versie van de poster. Neem nu een gratis abonnement op de nieuwsbrief zodat u deze special niet mist!

Lees ook:

Hoe krijg ik de poster Top 100 logistiek dienstverleners editie 2014?

Nieuw: Een interactieve kaart van de Top 100 logistiek dienstverleners

Reageer op dit artikel