nieuws

Van Uden: ‘Vertrek uit Haaften reële optie

Logistieke dienstverlening

Van Uden: ‘Vertrek uit Haaften reële optie

Logistiek dienstverlener Van Uden overweegt een vertrek uit het Gelderse Haaften als de gemeenteraad van Neerijnen, waartoe Haaften behoort, het definitieve besluit over de uitbreidingsplannen voor zich uit schuift. Dat stelt Van Uden-directeur Henk Bakker in dagblad de Gelderlander.

“Het houdt een keer op”, zegt Bakker tegen de Gelderlander. Van Uden, plaats 28 in de top 100 van logistiek dienstverleners in 2013, is volgens Bakker niet gebonden aan bedrijventerrein Kerkewaard in Haaften, waar de logistiek dienstverlener al jaren wordt gedwarsboomd in zijn plannen om uit te breiden. Bakker: “Op meerdere plekken in het land is bedrijvigheid aan het water mogelijk. Als de politiek besluit om de discussie over onze toekomst weer van voor af aan te beginnen, is een vertrek een reële optie.”

Stemming over uitbreidingswensen Van Uden

Met zijn uitspraken loopt Bakker vooruit op een discussie in de Neerijnense raad half maart. Dan stemmen de raadsleden, zo meldt de Gelderlander, over een voorstel van B en W om de uitbreidingswensen van Van Uden uit de voorlopige structuurvisie te halen. Bovendien legt de verantwoordelijk wethouder de raad de keuze voor om de in 2009 aangenomen kaders voor de ontwikkeling van Kerkewaard in te trekken. Begin deze maand heeft een meerderheid van de raad, met uitzondering van de VVD, al aangegeven voor intrekking te zullen stemmen.

Kleine variant containerterminal

Van Uden wilde jaren geleden in eerste instantie op het eigen terrein in Haaften een grote containerterminal bouwen direct aan de Waal. Dit stuitte op veel verzet van de plaatselijke bevolking waarop het bedrijf begin vorig jaar besloot om een streep te zetten onder het plan. Kort daarop werd door de logistiek dienstverlener aangekondigd om bij de gemeente een plan in te dienen voor een kleine variant van de containerterminal met een mobiele kraan, bedoeld om de afhandeling van containers zowel over de weg als het water te laten plaatsvinden. Daarnaast heeft Van Uden de wens geuit om de warehousecapaciteit aan de oostkant van Haaften verdubbelen.

Groei ergens anders opvangen

In een reactie zegt Van Uden directeur Diederik Antvelink dat als het bedrijf niet kan bijbouwen een vertrek uit Haaften op termijn mogelijk is. “De trend is dat er grotere en hogere distributiecentra worden gebouwd dus als we willen blijven concurreren dan zullen we de groei ergens anders moeten opvangen.”

Verhuizing naar Medel niet aan de orde

Over de speculaties dat Van Uden mogelijk verhuist naar het naburige logistiek bedrijvenpark Medel bij Tiel en Geldermalsen zegt Antvelink: “Misschien wel, maar dat maar dat is nog niet aan de orde.”

Reageer op dit artikel