nieuws

Spar start met fleet consultancy

Logistieke dienstverlening

Spar start met fleet consultancy

Retailonderneming Spar en logistiek dienstverlener Peter Appel Transport hebben met een bijeenkomst van 34 enthousiaste chauffeurs de aftrap gegeven voor Fleet Consultancy by Scania bij het distributiecentrum van Spar in Alkmaar.

Fleetconsultancy is een merkonafhankelijke service ondersteunt door Scania. Het omvat een compleet programma voor transporteurs om de logistieke activiteiten te verduurzamen. Daarbij beperkt het programma zich niet alleen tot een specificatie van de betrokken voertuigen en het onderhoud, maar focust het zich ook op een juiste training en coaching van alle betrokken chauffeurs. Deze opzet zorgt ervoor dat de continuïteit van duurzaam transport binnen Spar is gewaarborgd.

 

Continue rijstijl

Spar is een van oorsprong Nederlandse  organisatie en actief in 34 landen. De distributie naar de 300 aangesloten Spar- en Attentwinkels in Nederland verloopt via de twee distributiecentra, een in Alkmaar en een in Waalwijk. Spar is actief als het gaat om duurzame logistiek. Peter Appel Transport, die vanuit het distributiecentrum in Alkmaar de logistiek verzorgt, sluit hierbij aan. Door intensieve training en coaching worden de chauffeurs begeleid naar een continue rijstijl die truck en milieu spaart.

 

Uitrollen en anticiperen

Fleet Consultancy zorgt ervoor dat er bewustwording ontstaat van het eigen rijgedrag bij een chauffeur. Met kleine aanpassingen en tips van de chauffeurscoach wordt het rijgedrag blijvend veranderd. Chauffeur Berend Drenth is één van de deelnemende chauffeurs: “Door de chauffeurstraining zijn we weer extra aangescherpt op zaken als het uitrollen en anticiperen. Nu is het zaak dit weer vast te houden”.

 

Minder CO2

Het doel van Fleet Consultancy is de CO2-uitstoot te verminderen. Het wordt uitgevoerd met het bestaande wagenpark en FMS van het transportbedrijf. Het feit dat dit wagenpark voertuigen van verschillende merken omvat, is geen belemmering. De door de voertuigen gegenereerde en door Fleet Consultancy gebruikte CAN-busdata is universeel.

 

Blijvende verandering rijgedrag

Fleet Consultancy sluit aan bij de trekkersrol in CO2-neutraal transport die Spar en Peter Appel Transport trachten te vervullen. De service is erop gespitst om duurzaam te zijn in de breedste zin van het woord. Niet alleen wordt er bespaard op schade aan vrachtwagens en brandstofverbruik, ook gaat het om langdurige, blijvende verandering. Door middel van ‘gamification’ wordt de chauffeur op een interactieve manier uitgedaagd het veranderproces te blijven volgen en aangemoedigd zuinig te blijven rijden.

Alle chauffeurs nemen deel aan de Scania Eco Driver training; deze geldt voor de certificering Code 95.

Reageer op dit artikel