nieuws

UPS doet concessies om overname TNT te redden

Logistieke dienstverlening

UPS doet concessies om overname TNT te redden

UPS heeft maandag een pakket concessies ingediend om de overnamedeal van TNT Express vlot te rekken. Dit meldt Reuters. Het persbureau baseert zich op twee personen die dicht bij de onderhandelingen betrokken zijn.

Een van de bronnen zegt dat het om ‘substantieel verbeterde’ concessies gaat, zonder verder in detail te treden. De concessies zijn nodig om goedkeuring te krijgen van de Europese toezichthouders in Brussel.De Europese Commissie tekende in oktober formeel bezwaar aan tegen de overname van TNT Express.

Dominantie
De commissie is bang dat UPS een te dominante positie krijgt in de sector voor express-leveringen in weg- en luchtnetwerken. Beide bedrijven behoren samen met DHL en FedEx tot een van de weinige marktleiders. De Commissie vreest ook een te hoge ‘drempel om de markt te betreden’ waardoor het moeilijk wordt voor nieuwe toetreders om te concurreren met de marktleiders.

Testen
De Europese Commissie wil de door UPS voorgestelde plannen deze week op de markt testen, zegt een van de twee personen. Dat gaat om een standaardprocedure van de EU om derden en concurrenten de kans te bieden op het bod te reageren. De concurrenten zijn gevraagd om voor woensdagavond te reageren op het herziene UPS-voorstel.

Eerdere concessies
UPS  heeft recent al aangeboden de bedrijfsvoering van TNT in twaalf Europese landen af te stoten, met name in Oost-Europa, en heeft tevens concessies voor de overname voorgesteld in drie andere landen. Onderdeel van dat aanbod was het openstellen van het luchtnetwerk van UPS voor concurrenten, evenals andere desinvesteringen bijvoorbeeld op het gebied van logistiek en software, zo meldt Dow Jones Newswires. Pakketbezorger DPD, onderdeel van het Franse La Poste, wordt gezien als de geprefereerde koper van deze activiteiten.

Zuid Europa
Het is echter onduidelijk of de commissie het Franse bedrijf als een voldoende serieuze concurrent ziet van de nieuw te vormen combinatie van UPS en TNT Express. De commissie maakt zich vooral zorgen over de Zuid-Europese landen, zoals Griekenland en Italië, waar DPD niet concurreert met de andere grote rivalen in de sector.  De Amerikaanse concurrent FedEx Corp. (FDX) zou ook nog steeds in beeld zijn om sommige activiteiten over te nemen.

5,2 miljard euro
De overname van TNT Express door UPS werd bekendgemaakt in maart. ’s Werelds grootste pakketbezorger UPS wil 5,2 miljard euro betalen voor het Nederlandse bedrijf, dat op de zakelijke markt de grootste pakketbezorger van Europa is.

Reageer op dit artikel