nieuws

Dailyfresh voert intermodaal concept door in Spanje

Logistieke dienstverlening

Dailyfresh voert intermodaal concept door in Spanje

Logistiek dienstverlener DailyFresh Logistics heeft in Spanje een logistiek concept in werking gezet. De oplossing heeft zichzelf al bewezen tussen het Europese continent en Engeland. De tijd is rijp om groenten en fruit vanuit Spanje niet langer met vrachtauto’s maar over geconditioneerd over water te vervoeren.

Dailyfresh zet de oplossing samen met de partners Visbeen en Post-Kogeko verder in de markt. Deze zomer maakten de drie Logistiek dienstverleners al bekend dat ze hun expertise en ervaring verder willen bundelen om samen verder te groeien en de reikwijdte van de dienstverlening te vergroten.

 

De drie bedrijven zijn gespecialiseerd in koel- en vrieslogistiek van levensmiddelen en complementair aan elkaar. “Omdat we zelf vervoerders zijn, begrijpen we alle partijen heel goed en daardoor kunnen we een op maat gemaakt logistiek concept aanbieden”, zegt Adrie Visbeen. De partijen werken al sinds 1998 samen in de dagelijkse aanvoer van groente en fruit voor de Brits en Duitse markt.

 

Snelle transittijden

Vooralsnog was de vrachtauto nog altijd favoriet bij Spaanse groenten- en fruitexporteurs. Omdat de laatste vijf jaar de brandstofprijzen flink zijn gestegen en de retourvrachten uit Spanje achterbleven is het nu tijd voor een andere oplossing. Het combineren van de weg met de zee, maakt het mogelijk om toch snelle transittijden aan te kunnen bieden en ervoor te zorgen dat deze ook in de lijn van het vervoer over de weg liggen.

 

Meer afvaarten

De drie Nederlandse logistiek dienstverleners gebruiken voor het traject vanuit Spanje de Transfennica,  de RO/RO lijn die al vijf jaar lang twee keer per week vanuit Bilbao naar Zeebrugge vaart en één keer per week naar Tilbury. Naar verwachting zal in de loop van het vierde kwartaal de frequentie worden verhoogd naar drie afvaarten.

 

Transfennica heeft een betrouwbaarheid gerealiseerd van 98 procent in de vertrek- en aankomsttijden. Ook kunnen er combinaties worden gemaakt met andere diensten die vanuit Zeebrugge vertrekken naar Ierland, Engeland, Schotland, Denemarken, Zweden, Finland en Rusland.

 

Geen verschil met wegvervoer

In dit intermodale systeem merken klanten volgens de vervoerders geen verschil hoe er wordt vervoerd. De trailer komt bij de verlader voor de deur, wordt voorgekoeld en daarna beladen, vertrekt naar de haven van Bilbao, gaat daar direct aan boord en wordt electrisch aangesloten, zodat de temperatuur gezekerd blijft. GPS systemen die op de trailers zijn gebouwd, geven de klant via internet de mogelijkheid om 24 uur per dag inzicht te hebben in positie, temperatuur en snelheid. Bij aankomst in de haven wordt de trailer aangekoppeld  en op de juiste temperatuur naar de ontvanger gebracht . Er is geen onderbreking van de koelketen. Verder hoeft er op deze manier geen tol in Frankrijk te worden betaald en bespaard  het kilometers.

 

DailyFresh Logistics maakt gebruik van lokale vervoerders voor het verladen van de trailers vanuit de exportgebieden, Huelva, Sevilla, Cordoba, Malaga, Almeria, Murcia, Alicante, Valencia en Castellon welke deze naar Bilbao vervoeren, vanaf waar ze dan een beladen trailer meekrijgen voor bestemmingen in Spanje.

Reageer op dit artikel