nieuws

Personeel vanuit Polen en verder

Logistieke dienstverlening

Personeel vanuit Polen en verder
Otto Uitzend Kracht

Logistiek heeft een gigantisch tekort aan personeel. Polen en ook mensen uit andere delen uit Oost-Europa, de Baltische Staten en Rusland zijn meer dan ooit dan een uitkomst. Volgens uitzendorganisaties zijn het harde werkers die bijna nooit ziek zijn.

Omdat Polen dertig tot veertig procent harder werken, haal je een hogere arbeidsproductiviteit en kun je met minder mensen toe, zodat je, zelfs als het uurtarief net zo hoog of hoger is, toch goedkoper uitbent”, zegt Hans Wethley van Otto Uitzend Kracht. Het gaat om Polen met een Duits paspoort, die als EU-ingezetenen in Nederland aan de slag kunnen. Door zware tekorten aan arbeidskrachten kunnen in sommige sectoren nu ook mensen zonder EU-paspoort in Nederland werken, met een tewerkstellingsvergunning. Het gaat dan om landen als de Baltische Staten en Rusland.

 

Sectoren

De vrijgave verschilt per sector. “Groothandel 1 en 2 zijn bijvoorbeeld vrijgesteld, maar voedingswaren niet. Mensen uit deze landen worden volgens de CAO betaald. Ze zijn jonger en dus vaak productiever dan Polen met een Duits paspoort en kennen hun talen beter. Bovendien komen ze voor het eerst hier werken dus zijn ze enorm gemotiveerd.” “Polen zijn gemotiveerd, betrouwbaar, flexibel en dat tegen een aantrekkelijk tarief, in die volgorde”, vertelt  Gerton Stolk van P&E European people at work. “We werken ook met Portugezen, Grieken en Finnen. Maar Polen werken toch het beste. Wel zie je nu meer vraag naar een stapje hoger. Het gaat dan bijvoorbeeld om proces operators en machinebandmedewerkers.”

 

Test

Voor P&E is deze Logistica de eerste. Stolk: “Het is een test voor ons. Het loopt nog niet echt storm, al hadden we gisteren wel zo’n zes serieuze belangstellenden, waaronder grote logistiek dienstverleners. Als er daar een uitkomt, is het voor ons al geslaagd.”

 

Lees ook: Bezoekers op zoek naar flexwerkers

Reageer op dit artikel