blog

Extreme weersomstandigheden: nachtmerrie voor ldv’ers

Logistieke dienstverlening

Extreme weersomstandigheden: nachtmerrie voor ldv’ers

Recordspits door sneeuwval’ kopten nieuwssites de afgelopen weken. Extreme weersomstandigheden zorgden ook al in 2012 regelmatig voor veel problemen; denk aan orkaan Sandy, overstromingen, extreme kou, hittegolven en droogte. Het jaar 2012 werd door de World Meteorological Organization (WMO) ook wel het ‘jaar van extremen’ genoemd. Wat te doen volgens Gerry Daalhuisen van Kewill.

De weersomstandigheden hebben niet alleen een grote impact op de bevolking, ook als logistiek dienstverlener ondervind je hier grote problemen van. Wegen raken onbegaanbaar, elektriciteit valt uit en vliegvelden en havens worden gesloten. Ook bestemmingen die niet direct onder de barre omstandigheden lijden, zijn toch vaak moeilijker bereikbaar doordat verzendingen via andere routes lopen.

Samenwerking

Vertragingen halen planningen overhoop en routewijzigingen zorgen ervoor dat verschillende vervolgacties moeten worden herzien. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je als logistiek dienstverlener over de juiste technologie beschikt die de locatie van verzendingen snel en accuraat vaststelt en veranderingen op tijd communiceert. Samenwerking is hierbij erg belangrijk. Effectieve uitwisseling van data met koeriers, partners en databases, zoals INTTRA, GT-Nexus en TRAXON is een betrouwbare manier om ervoor te zorgen dat de supply chain niet uiteen stilvalt wanneer extreme weersomstandigheden parten spelen.

Douane

Dit is tevens van belang om aan de eisen van de internationale douane te voldoen, waaronder het Import Control System (ICS) – wanneer het gaat om verzendingen die de Europese Unie binnen komen. Mede hierdoor is het een vereiste om gedetailleerde informatie over zendingen elektronisch voor te leggen aan de douaneautoriteiten vóór aankomst. Wanneer dit niet op tijd en op de juiste manier wordt gedaan zal een zending hoogstwaarschijnlijk worden afgewezen en kunnen boetes worden opgelegd.

 

Omgaan met buitengewone weersomstandigheden is een goede oefening in risicobeperking. Extreme weersomstandigheden kunnen meestal niet worden voorzien, maar het is enorm belangrijk dat er snel op ingespeeld wordt. Het is daarom voor logistieke dienstverleners raadzaam om te investeren in IT-oplossingen op het gebied van productie, planning en shipping en uiteraard op winst- en foutmarges. Op deze manier zijn ze flexibel en kunnen ze snel inspelen op alles wat het klimaat in petto heeft.

Reageer op dit artikel