blog

Fleet management centraal bij top-5 vervoer USA

Logistieke dienstverlening

Fleet management centraal bij top-5 vervoer USA
Analyse kees verweij maart

Over precies 5 weken zal hij weer verschijnen: de top-50 van logistieke dienstverleners in Nederland. Reed Business is samen met NDL en TLN bezig met een laatste check van de verzamelde gegevens, en ook dit jaar zal ik een toelichting geven op de belangrijkste logistieke trends in de markt en de grootste stijgers en dalers in de lijst.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek Magazine op 15 maart 2011.  

 

Het is alweer elf jaar geleden dat de eerste top-50 werd gepubliceerd, en de posters van de meest recente jaargangen zijn terug te vinden op de muren van menig logistiek kantoor in Nederland. De ranglijst wordt elk jaar samengesteld op basis van het aantal werknemers, omdat dit betrekkelijk makkelijk vast te stellen is voor een groot aantal partijen en een redelijk goede indicatie is gebleken van de grootte van het bedrijf. Een andere indicator, zoals de behaalde jaarlijkse omzet of het aantal distributie-eenheden in bezit, kan eveneens een goed beeld geven van de omvang van het bedrijf. Ik denk echter op basis van ervaringen uit de USA dat het betrekkelijk weinig uitmaakt welke van deze indicatoren je gebruikt, de grootste logistieke dienstverleners komen altijd wel bovendrijven.

   

Verschillende top-50’s

Amerikanen zijn gek op ranglijsten, en het zal u daarom niet verbazen dat er in de USA jaarlijks verschillende top-50’s wordt samengesteld: voor verladers, vervoerders, logistieke dienstverleners, expediteurs, de groupagemarkt, etc. Bij de vervoerders zijn UPS en FedEx veruit de grootste in omzet, maar als naar het aantal distributie-eenheden (trekkers, trucks en trailers tezamen) wordt gekeken zijn het Penske en Ryder Systems die de grootste vloot hebben, met 205.000 en 172.000 eenheden. Een flink deel van deze vloot wordt uitgehuurd of op een andere manier strak gemanaged, en in omzet zijn deze partijen dan ook minder groot dan de koeriers. De omzet bij alle top-10 logistieke dienstverleners ging in 2010 trouwens onderuit, van enkele procenten (Penske) tot ruim 40% minder (YRC Worldwide.

 

PepsiCo en Coca-Cola

Opvallend is verder dat een aantal grote verladers in de USA eigen vervoer heeft, en deze verladers zijn bijna allemaal actief in de food sector. De concurrenten PepsiCo en Coca-Cola maken beide deel uit van deze top-5 met 86.000 en 27.000 distributie-eenheden. Uiteraard behoort Wal-Mart ook tot deze top-5, net als de twee cateraars Sysco en US Foodservice. Deze food bedrijven hebben in 2010 getracht om kosten en voorraden te minimaliseren door meer en meer zelf de goederen op te halen, en zo nog profijt te trekken uit hun eigen grote vloot. Een optimaal fleet management heeft dus naast kostenreductie en voorraadbeheer centraal gestaan bij de grootste verladers en logistieke dienstverleners in de USA in 2010, waarbij de grote vloot soms een hefboom was om het transportnetwerk via bundeling meer efficiënt te maken. Ik ben benieuwd hoe Nederlandse bedrijven deze laatste mogelijkheid hebben opgepakt.

 

Reageer op dit artikel