blog

Uitbesteding centraal in top 5 logistieke trends 2010

Logistieke dienstverlening

Uitbesteding centraal in top 5 logistieke trends 2010
Uitbestede operaties 2010

De uitbesteding van logistiek activiteiten blijkt volgens PRTM Consultants wereldwijd nog in de kinderschoenen te staan. In Nederland lopen we hierin voorop en dat zouden we meer moeten uitdragen.

Hij is er weer: de Global Supply Chain Trends van dit jaar. Elk jaar brengt het Engelse PRTM Consultants een korte rapportage uit van de belangrijkste trends in globaal Supply Chain Management, gebaseerd op interviews onder zo’n 350 bedrijven in Europa, Amerika en Azië. In het rapport van dit jaar staan er 5 trends centraal:

 

1. De tijd van voorspelbaarheid is definitief voorbij, want het gedrag van consumenten en de situatie in de wereldeconomie wordt steeds lastiger te duiden. Dit betekent dat je als bedrijf je supply chain netwerk robuust maar tegelijkertijd ook flexibel moet inrichten.

 

2. Om te overleven moet je meer en meer een ‘global presence’ hebben, met leveranciers en klanten op steeds meer plaatsen in de wereld. Alleen zo kan je snel schakelen, en de verliezen in 1 markt compenseren met de winsten in een andere. Proctor & Gamble is wereldwijd met deze strategie bezig, en met goede overall resultaten: gemiddeld 18% minder voorraden en 12% minder leverkosten.

 

3. Een ‘global presence’ is essentieel, maar denk eraan je ketens per regio op maat gesneden in te richten. Dit betekent in de praktijk meer outsourcing om de kosten in de hand te houden, en zo is er meer aandacht voor Supply Chain cost engineering.

 

4. Hoe meer vestigingen en netwerken, hoe meer risico, en dit risico moet wereldwijd goed gemanaged worden. Een goed risiscomanagement is onontbeerlijk, en BMW is een van de multinationals die dit consistent via een 8 modules aanpak doorvoert.

 

5. Tenslotte moeten bedrijven de juiste managers vinden om de Supply Chain continue tegen het licht te houden en vernieuwen. Dit is in toenemende mate lastig, want er is een ‘global war on talent’. Bedrijven kunnen interne trainingsprogramma’s organiseren, maar samenwerking in bijvoorbeeld een topinstituut als DINALOG creëert ook innovatiemogelijkheden.

 

De uitbesteding van verschillende activiteiten blijkt volgens PRTM Consultants wereldwijd nog in de kinderschoenen te staan. Warehousing en transport wordt nog het meeste uitbesteed met 39% van de 350 ondervraagde bedrijven, terwijl productie (29%), assemblage/configuratie (29%) en klantenservice (24%) en retourtrajecten (21%) volgen. Activiteiten als strategische inkoop (3%), supply chain planning (3%) en vraagvoorspelling (2%) worden echter nog nauwelijks uitbesteed. Hoe moeten we dit interpreteren? Ik denk dat in Nederland meer logistieke activiteiten uitbesteed worden, en dat onze logistieke dienstverleners hier dus meer ervaring mee hebben die ook in de rest de wereld uitgedragen kan worden!

 

 Klik hier voor een vergrote versie van de grafiek.
Reageer op dit artikel