blog

Nederland duikelt buiten mondiale logistieke top-3

Logistieke dienstverlening

Nederland duikelt buiten mondiale logistieke top-3
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Het logistieke topinstituut DInalog heeft medio mei 2010 zijn eerste 5 R&D projecten goedgekeurd. Hiermee is het startschot gegeven voor het opzetten van nieuwe ketenregiecentra in Nederland, waarmee Nederland weer de logistieke nummer 1 van Europa wil worden. En dat is nodig, want in de nieuwe toonaangevende Logistics Performance Index (LPI) 2010 van de Wereldbank is Nederland geduikeld van de tweede naar de vierde plaats.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 18 juni 2010.

Deze LPI 2010 is onlangs voor de tweede keer samengesteld, nadat dat de eerste maal in 2007 is gebeurd. De LPI is gebaseerd op de antwoorden van bijna 1.000 logistieke specialisten in 130 landen en is daarmee een goede indicatie van hoe de wereld naar Nederland als Gateway to Europe kijkt. In 2007 nam Nederland nog plaats 2 in direct achter Singapore en net voor Duitsland, maar deze keer zijn Duitsland en ook Zweden ons gepasseerd.

 

We zijn dus niet meer de logistieke nummer 1 van Europa, maar de nummer 3.

Is dit erg? Ach, aan de ene kant zijn de verschillen tussen de top-4 van de LPI 2010 minimaal, Nederland ligt met 4.07 maar een paar honderdste indexpuntjes achter de nummer 1 Duitsland. Maar aan de andere kant: Nederland is op alle onderdelen van de LPI 2010 op de mondiale ranking gezakt. In 2007 hadden we nog de beste score van de wereld op 4 van de 6 deelpunten van de LPI: Douaneprocedures, Transportinfrastructuur, Mogelijkheid om internationaal zendingen te versturen, en Logistieke dienstverlening en competenties.

 

Dit jaar scoren Duitsland en Singapore op de eerste drie genoemde deelpunten beter. Het deelpunt Logistieke dienstverlening en competenties is voor Dinalog bij uitstek interessant, en hier scoren Zwitserland en Zweden beter dan Nederland, dat mondiaal op nummer 3 eindigt. De benchmark landen voor Dinalog lijken hiermee dus bekend, maar onze uitgangspositie is nog steeds redelijk. Op de laatste twee deelpunten Tracking & Tracing en Betrouwbaarheid zitten we in de onderste helft van de mondiale top-10, en moeten we ook verschillende Europese landen boven ons dulden. Dus ja, er is werk aan de winkel voor logistiek Nederland, en Dinalog lijkt net op tijd gestart om voor de LPI 2013 Nederland weer de top-3 in te krijgen.

 

Een teken aan de wand, maar we hoeven er ook niet wakker van te liggen. Dezelfde Wereldbank kwam tegelijkertijd namelijk ook met de informatie dat Nederland in Europa veruit de laagste kosten kent bij de export van een reguliere 40 feet container. Uiteindelijk zullen ook de 1.000 logistieke specialisten uit 130 landen voor hun portemonnee kiezen, dus de mainportpositie van Nederland gaat voorlopig niet verloren.

Reageer op dit artikel