blog

Toptien logistiek maakt $ 100 miljard omzet

Logistieke dienstverlening

Toptien logistiek maakt $ 100 miljard omzet
klik op de afbeelding voor een vergroting

Wat is meer waard: ABN Amro of de tien grootste logistieke spelers ter wereld? Het juiste antwoord is: de tien grootste logistieke spelers ter wereld, al is het verschil met het huidige hoogste bod voor ABN-Amro maar nipt: $ 101,8 miljard tegen ruim $ 95 miljard.

De ranglijst van de 25 grootste logistieke dienstverleners ter wereld wordt elk jaar gepubliceerd door het Amerikaanse magazine Global Logistics & Supply Chain Strategies.

De ranglijst van 2006 toont de resultaten van alle actuele overnames en consolidaties.

Het zal geen verbazing wekken dat DHL Logistics ruimschoots nummer 1 staat. Na de integratie van alle overgenomen onderdelen behaalde DHL Logistics $ 31 miljard omzet in 2006. Hiermee heeft het bedrijf een omzet die hoger is dan die van nummer 2, Kühne + Nagel International, en nummer 3, Schenker/Bax Global, samen. Samen met Panalpina World Transport (5) en Ceva Logistics (8) vormen deze vijf de European Big Five van logistieke dienstverleners.

De toptien van mondiale logistiek dienstverleners bestaat verder uit de drie Amerikaanse partijen UPS Supply Chain Solution, C.H. Robinson Worldwide en Expeditors, het snel stijgende Agility uit Koeweit en het Japanse NYK Logistics, dat met $ 4,2 miljard omzet op 10 staat.

De sterkste groeier in de toptien is Agility uit Koeweit, dat in 2006 meer dan 60 procent in omzet is gegroeid en intensief betrokken is bij de Amerikaanse militaire logistiek in het Midden-Oosten.

Andere grote Aziatische en Amerikaanse partijen staan net buiten de toptien, zoals de nummers 11 tot 15 UTi Worldwide, Nippon Express, EGL, Penske Logistics en Ryder.

Het Chinese staatsbedrijf Sinotrans is vanwege onvoldoende transparantie en het feit dat het vrijwel alleen in China actief is, niet op de ranglijst opgenomen, maar zou met een omzet van circa $ 3,5 miljard rond de elfde twaalfde plaats staan.

De meeste van de top-25 mondiale 3PL spelers hebben in 2006 net als in 2005 een forse autonome groei gekend, gevoed door de nog steeds groeiende wereldhandel, meer aandacht voor efficiënte en beheersbare supply chains en meer vraag naar uitbesteding door verladers. In totaal kwam de gemiddelde groei uit op 35 procent voor de top25.

Daarbij waren er in 2006 weer geruchtmakende overnames in de logistiek. Zo nam nummer 3 Schenker voor $ 2,2 miljard nummer 16 BAX Logistics over, terwijl TNT Logistics na een overname Ceva Logistics werd.

Ook opmerkelijk was de overname van het Singaporese SembCorp Logistics door de grootste Australische 3PL speler Toll Holdings (nummer 22).

Hoe ziet het er voor 2007 uit? We kunnen blijvend turbulentie in de markt verwachten, want de interesse van beleggers zorgt ervoor dat er voldoende kapitaal aanwezig is om verdere grote overnames en consolidaties te verrichten. Mijn voorspelling is dan ook dat de top-25 van mondiale logistieke dienstverleners een groei van 30 procent zal kennen in 2007!

 

Reageer op dit artikel