artikel

Botman verlaat DSV Solutions voor Renewi

Logistieke dienstverlening 2863

“Als ik zo blijf reizen, haal ik de tachtig niet.” Meinderdjan Botman trok zijn conclusie en vertrekt deze maand naar een nieuwe job. De nieuwe commerciële man van DSV Solutions Global heet Ronald Poort. Hij slaagde er in om DSV op de kaart te zetten in de lastige Noord-Amerikaanse markt.

Botman verlaat DSV Solutions voor Renewi
Meinderdjan Botman en Ronald Poort

Twintig jaar lang was Meinderdjan Botman (52) actief voor DSV Solutions Global (inclusief zijn tijd bij Frans Maas), waarvan de laatste dertien jaar als lid van het managementteam. Het vele reizen viel hem steeds zwaarder. Daarom nam Botman de beslissing om over te stappen naar een andere werkgever en een compleet andere wereld; de wereld van de afvalverwerking als managing director van een omvangrijk bedrijfsonderdeel van afvalgigant Renewi. Zelf ziet hij vooral overeenkomsten. “Ook in deze wereld krijg ik te maken met goederenstromen en vergelijkbare processen. Het is eigenlijk een omgekeerde supply chain, het komt versnipperd in kleine hoeveelheden binnen en gaat er in bulk uit.” In een uitgebreid interview in Logistiek, oktober 2019, geeft hij samen met zijn opvolger een terugblik op onder andere de vele overnames die DSV heeft gedaan.

‘Weer twaalf landen er bij’

De opvolger van Botman heet Ronald Poort (53). Tot voor kort was hij in de salesorganisatie van DSV Solutions verantwoordelijk voor de activiteiten in Noord-Amerika met een hoofdkantoor in Atlanta. Drie geleden streek Poort neer in Amerika na de overname van UTi, wat DSV een goede positie in de US en Canada verschafte.
Overnames zijn de rode draad in het verhaal van Botman en Poort. Met het overnemen van Panalpina eerder dit jaar zal DSV nog ongeveer twaalf landen toevoegen aan de negentig van voor de integratie. DSV Solutions is wereldwijd goed voor een omzet van 1,7 miljard euro. Met de komst van de contract logistics divisie van Panalpina komt daar nog 500 miljoen euro bij. Qua opslagcapaciteit zit Panalpina op ongeveer 10 procent van het vloeroppervlak als DSV Solutions. De relatief hogere omzet komt omdat Panalpina meer in toegevoegde services zit – VAL activiteiten, waaronder productieachtige taken. Geografisch brengt Panalpina vooral Latijns-Amerika en Zuid-Amerika mee als uitbreiding onder DSV vlag. Ook in het Midden-Oosten en Turkije krijgt DSV Solutions een betere positie.

‘Meer dan vuilophaler’

Diep in zijn hart had Botman die integratie van Panalpina nog wel graag van dichtbij willen meemaken, maar hij beseft dat de job alleen maar intensiever zou gaan worden. Hij koos er voor om meer thuis te kunnen zijn, daar was de gezinssituatie ook naar. Tegelijkertijd kwam Renewi op zijn pad. Dit bedrijf is het vervolg op Van Gansewinkel, overgenomen door een Engelse organisatie twee jaar geleden en gaat nu verder als Renewi. Volgens Botman is het bedrijf veel meer dan een vuilophaler, maar een specialist in circulaire economie. Met een omzet van 2 miljard euro komt hij terecht in een kleinere organisatie dan DSV met een aantal vestigingen in Noordwest Europa. Botman krijgt de leiding over één van de vier divisies, namelijk commercial waste, goed voor ongeveer de helft van de totale omzet met 3.000 mensen, 70 fabrieken/verwerkingslocaties en 2.000 voertuigen.

‘Eigen afdeling runnen’

Poort kwam in 2007 binnen in het bedrijf, dat toen 6.000 mensen telde. De laatste overname dit jaar van Panalpina maakt DSV tot een organisatie van 60.000 medewerkers. En nog steeds is DSV om zich heen aan het kijken naar nieuwe mogelijkheden.
In twaalf jaar tijd heeft Poort het bedrijf een enorme groei zien doormaken. Dat ging niet zonder slag of stoot. “Natuurlijk is dat complex, net als de mogelijkheden die er technologisch gezien zijn bij gekomen bijvoorbeeld op het gebied van BI (Business Intelligence). Maar toch hebben we de kernwaarden waar de Deense cultuur in doorklinkt weten te bewaren. Dat zie je terug in een platte organisatie. Iedereen runt zijn of haar terminal, het kantoor, de afdeling als een ondernemer. Dat maakt ons best uniek.”

Overnamegolf overspoelt logistiek dienstverleners

Wereldwijd werden in het eerste halfjaar van 2019 in de sector transport en logistiek 123 fusies en overnames gerealiseerd. Dat is een stijging van bijna twintig procent.
Lees het hele artikel >>>>

‘Denen zijn vrij rigoureus’

DSV is goed in overnames, vindt Botman. Hij heeft er diverse voorbij zien komen. Vaak zijn overnames geen groot succes, maar DSV weet hoe het moet. “De Denen zijn vrij rigoureus in het veranderen van de bedrijfscultuur. Zij zetten in grote lijnen de koers uit en houden daarbij zoveel mogelijk rekening met de lokale kansen en gebruiken. Toen we UTi overnamen en ook nu met Panalpina – de grootste overname ooit – was binnen een paar weken duidelijk wie aan het roer komen te staan in de verschillende disciplines. Ik hoor wel eens van langdurige integratietrajecten met een groep consultants in een war room; dat kennen wij helemaal niet. De aanpak van DSV doet wel eens pijn, maar het is wel duidelijk en vooral succesvol.”

De markt van logistieke dienstverlening is constant in beweging.
Lees hoe bedrijven zich weten te profileren en wie de opvallende spelers zijn op dit moment in een recent verschenen online magazine van Logistiek.nl

 

Reageer op dit artikel