artikel

‘Parel’ Caroz moet positie Nunner verder versterken

Logistieke dienstverlening 1822

Logistiek dienstverlener Nunner Logistica uit Helmond heeft Caroz Coordination Centre, kortweg Caroz overgenomen. Wat willen beide bedrijven met de deal bewerkstelligen en wat moet het opleveren voor klanten?

‘Parel’ Caroz moet positie Nunner verder versterken
Erwin Cootjans

Caroz, opgericht in 2000 in Venlo, was één van de eerste spelers op de Nederlandse markt die zich op zogeheten control tower (oftewel 4PL) activiteiten richtten. Caroz coördineert, stroomlijnt en bespaart op logistieke activiteiten van een breed scala aan opdrachtgevers. Het bedrijf heeft een naam opgebouwd in de 4PL-wereld, waarbij het op een onafhankelijke wijze zoekt naar de beste oplossingen voor zijn klanten. Het bedrijf beheert een logistieke portefeuille met een jaaromzet van ongeveer 200 miljoen euro. Het 4PL-bedrijf heeft naast zijn hoofdkantoor in Venlo nog vijf vestigingen in China. Bij Caroz werken 75 mensen.

Waarom deze deal?
“Wij zien een trend in de markt dat met name grote bedrijven denken in 4PL-achtige oplossingen. Als Nunner kunnen wij dat al heel goed aanbieden; we hebben ook 4PL-oplossingen, maar we zijn ook een 3PL’er. Dat hoeft elkaar niet te bijten en dat doet het bij Nunner ook niet. Alleen is het beter als je werkelijk een onafhankelijke partij hebt die 4PL-oplossingen in de markt verkoopt. Simpel gezegd: door de transactie met Caroz is Nunner in staat om aan bestaande en nieuwe opdrachtgevers een volledig onafhankelijke end-to-end 4PL-oplossing aan te bieden. Nunner kan zijn klanten uiteraard in contact brengen met Caroz en daar indirect van profiteren, maar wel op een neutrale manier.”

 

Lees ook
Wat is het verschil tussen 3pl en 4pl?

 

Hoe waarborg je die neutraliteit van Caroz onder de vlag van Nunner?
“We willen dat Caroz in de markt de beste oplossing biedt aan de klant, ook als dat betekent dat de deal gaat naar een concurrent van Nunner. Caroz is volledig vrij en onafhankelijk, en is en blijft een apart merk binnen de holding. Dat hebben we ook vastgelegd in de koopovereenkomst. Er zit een Chinese muur tussen Nunner en Caroz. Caroz is en blijft een aparte entiteit. Dat is ook essentieel voor Rudy Claessens, CEO van Caroz. Hij blijft betrokken als managing director en hij behoudt een minderheidsaandeel.”Nunner neemt 4PL-er Caroz over

Wat biedt de deal Nunner en Caroz?
“Door de aansluiting bij Nunner krijgt Caroz toegang tot potentiële business van bestaande klanten van Nunner, en tot nieuwe opdrachtgevers. Daarnaast biedt Nunner als entiteit kansen. Het zou zo maar kunnen dat Caroz in opdracht van Nunner data crunching gaat doen. Daarnaast biedt Nunner een internationaal netwerk waarop Caroz kan meeliften en zijn vleugels kan uitslaan. Nunner is in 27 landen in Europa actief. Daarnaast zit in de route met China een enorm synergievoordeel. Nunner is actief via een spoorverbinding tussen de Amsterdamse haven en China en we doen veel zeevracht. Caroz is sterk gericht op zee- en luchtvracht. Die software- en slimme meetsystemen ter verbetering van de zichtbaarheid van de supply chain zouden in de toekomst ook op het spoorvervoer toegepast kunnen worden.”

Wat gaan de klanten merken van de deal? 
“Niets. De bestaande opdrachtgevers van Caroz worden geserviced zoals ze gewend zijn. Daar tornen we niet aan. Ook de medewerkers blijven hetzelfde. Nunner-klanten kunnen profiteren van de inkoopkracht van Caroz. Caroz doet enorme aantallen op zeevracht en koopt direct in bij de rederijen; dat geeft scherpe tarieven waar Nunner en dus de klanten van kunnen profiteren. De samenwerking richt zich vooral op het gebied van kennisuitwisseling, R&D en IT-ontwikkeling.”

 

Reageer op dit artikel