artikel

Hollander Barendrecht pakt ICT en data uitwisseling aan

Logistieke dienstverlening 1595

Hollander Barendrecht pakt ICT en data uitwisseling aan

Om goed te kunnen blijven interacteren met het SAP-systeem van opdrachtgever Plus Supermarkten is logistiek dienstverlener Hollander Barendrecht overgaan op een Enterprise Service Bus (ESB) van InterSystems.

De keuze van de Plus Retail organisatie voor een nieuw ERP-systeem van SAP, maakte het bij Hollander noodzakelijk om een platform voor het beheren van de data-uitwisseling met de ketenpartner in het bestaande ICT-landschap aan te brengen. ICT-dienstverlener Caesar Experts uit Utrecht implementeert hiertoe de Enterprise Service Bus (ESB) van InterSystems bij het Vers Distributiecentrum (VDC) van Hollander in Barendrecht. De implementatie is naar verwachting in juni 2018 helemaal klaar.

Datastroom is toegenomen

Hollander Barendrecht en de Plus supermarktorganisatie werken al sinds 2008 nauw samen. In de afgelopen jaren voltrokken zich in de retail grote operationele veranderingen. Winkels zijn langer en vaker open. Uitgebreider assortiment en meer services zoals zelfscanning. Daarmee is ook de datastroom in de logistieke keten tussen supermarktwinkels en distributiecentra fors toegenomen. Deze technologische ontwikkelingen dragen ook bij aan de komst van meer interactieve berichtgeving over orders en de samenstelling daarvan.

Aanpassingen WMS niet nodig

De keuze voor Intersystems Ensemble, die data van uiteenlopende ICT-systemen op een veilige en eenduidige wijze uitwisselt, is op rationele gronden genomen. Zelf overgaan naar SAP was voor Hollander een optie, maar vanuit oogpunt van complexiteit niet aantrekkelijk. Het bestaande WMS van Davanti is voorzien van veel maatwerk. Die zou dan ingrijpende aanpassingen moeten ondergaan. Niet handig, omdat Hollander haar VDC faciliteiten ook wil kunnen aanbieden aan andere marktpartijen.

Enterprise Service Bus

Een generiek schakelpunt voor in- en uitgaand berichtenverkeer leent zich makkelijker voor aansluiting op diverse type informatiesystemen. Hollander Barendrecht maakte al langer gebruik van een Enterprise Service Bus voor de koppeling tussen het WMS en het ERP, waarvan de technische ondersteuning is komen te vervallen. Er bestond dus al behoefte aan een vervangend, soortgelijk softwareproduct.

 

Lees ook: Hollander verbetert transportplanning

 

De huidige koppelingen tussen de Plus-supermarktorganisatie en Hollander hebben betrekking op: de inzameling van orders vanuit de Plus-supermarkten; berichtenverkeer over uitlevering vanuit het VDC aan de PLUS-winkels; ontvangst stamdata van Plus. In de nieuwe situatie delen beide partijen naast de ordergegevens straks veel meer informatiestromen, zodat de keten zich straks vanuit één systeem laat aansturen.  

24×7

De achterliggende ICT-voorzieningen en de ondersteuning moeten berekend zijn op een 24×7 bedrijfsvoering. “Om te kunnen voldoen aan de nieuwe informatiebehoefte bij PLUS, hebben we hoge eisen gesteld bij de keuze van de nieuwe ESB, met name op het gebied van continuïteit (24×7) en stabiliteit”, stelt Jeroen van den Berg, manager Finance & ICT bij The Greenery / Hollander Barendrecht. “Hollander weet zich met Ensemble verzekerd van een product dat wereldwijd veel wordt toegepast in de zorgsector. Daar geldt eveneens een inzetbaarheid van 24×7.”

Toekomstbestendig ICT

Met Ensemble borgt de logistieke dienstverlener de betrouwbare dienstverlening naar de ketenpartner Plus. Gelijktijdig haalt het bedrijf een toekomstbestendig ICT-instrument in huis dat de mogelijkheden biedt om distributieactiviteiten te gaan ontplooien voor andere retailers. Ensemble voorziet in het snel ontwikkelen van koppelingen tussen verschillende applicaties (on-premise en cloud), ongeacht de sector waarin ze worden toegepast en draagt daarmee bij aan procesoptimalisatie en controleerbaarheid van vitale operationele informatiesystemen. De software logt al het berichtenverkeer, zodat altijd is na te gaan welke data waarnaar toe is gezonden.

Samen koppelingen bouwen

De selectieprocedure verliep in nauw overleg met de moederorganisatie van Hollander, The Greenery, waar meer expertise op het terrein van systeemintegratie aanwezig is. Caesar Experts heeft veel kennis van de werkprocessen in de retailbranche. Het bedrijf implementeerde eerder met succes de Ensemble ESB bij de supermarktorganisatie Jan Linders en introduceerde het product ook bij een recent gestart project bij de retailer Vomar. De consultants van Caesar Experts bouwen gezamenlijk met ICT-medewerkers van Hollander de benodigde koppelingen en testen deze afzonderlijk met de specialisten bij de Plus-organisatie.

Lees ook: ICT & Logistiek: het is tijd voor rigoreuze stappen

 

Reageer op dit artikel