artikel

Top 100 logistiek dienstverleners: Toppers of tobbers?

Logistieke dienstverlening

Top 100 logistiek dienstverleners: Toppers of tobbers?

Is het een Topsector of een Tobsector Logistiek? Kees Verweij van Buck Consultants International analyseert de Top 100 logistiek dienstverleners. “Logistiek dienstverleners merken in de praktijk vrijwel niets van de activiteiten van Dinalog of het Topteam”.

Het afgelopen jaar 2012 was voor logistieke dienstverleners en distributievervoerders in Nederland alweer het vijfde achtereenvolgende economische crisisjaar. Aan de ene kant trok de wereldhandel weer wat aan, boekte de Rotterdamse haven met ruim 442 miljoen ton een overslagrecord en nam ook de omzet in de Nederlandse supermarkten met 2% toe. Echter, aan de andere kant kromp de economie met 1%, dook het consumentenvertrouwen naar een peilloze diepte, en was het aantal faillissementen in de sector met 218 bedrijven (naast 591 bedrijfsbeëindigingen) nog nooit zo hoog. Geen makkelijke tijd om je als logistieke ondernemer te blijven onderscheiden.

 

De overheid wil logistieke dienstverleners in Nederland de kans geven om via innovaties hun activiteiten verder uit te bouwen. De sector is daarom gebombardeerd tot Topsector Logistiek, met Dinalog als kennisinstituut en een Topteam dat inzet op de ontwikkeling van ketenregie en synchromodaal transport. Of is het niet een Topsector, maar meer een Tobsector Logistiek? Feit is dat ruim één derde van de logistieke ondernemers minder bedrijvigheid in 2012 rapporteerden, en maar een kwart meer bedrijvigheid. En als ik met middelgrote logistieke dienstverleners spreek, hoor ik dat ze in de praktijk vrijwel niets merken van de activiteiten van Dinalog of het Topteam. Het kost al genoeg moeite om het hoofd boven water te houden, zo blijkt uit een door ons gehouden enquête naar de belangrijkste ontwikkelingen in de sector. Maar eerst de belangrijkste verschuivingen en trends in de top-100 zelf.

 

Focus op contractlogistiek en distributievervoer

De top-100 van logistieke dienstverleners 2013 is net als in 2012 samengesteld met de focus op het aantal werknemers bij bedrijven in de deelmarkten contract- en distributielogistiek in Nederland. Deze logistieke dienstverleners voegen waarde toe aan producten door ze via slimme logistieke netwerken op tijd en tegen lage kosten bij de klant te bezorgen. Het transport van A naar B is hier een onderdeel van, maar hier valt vaak geen droog brood op te verdienen. Als er nog rendement wordt behaald in de sector, gebeurt dit met op maat gesneden operaties in warehouses door de keten heen. Deze focus betekent dat we net als in 2012 enkele deelmarkten niet in de top-100 hebben meegenomen. De belangrijkste zijn de express- en koeriersmarkt, de afval- en recyclingmarkt en de verhuismarkt. Ook zijn de steeds meer opkomende transportnetwerken van samenwerkende zelfstandige logistieke dienstverleners en transporteurs niet apart meegenomen, dit vanwege mogelijke dubbeltellingen in de lijst. Deze netwerken zijn alleen meegenomen als het één organisatie is met verschillende werkmaatschappijen, zoals bij de Fritom Group (nr. 19).

DHL als aanvoerder en Bakker als nieuwkomer

De top-100 over 2013 kent weinig echte verrassingen, maar welke logistieke dienstverleners hebben het nu goed gedaan ten opzichte van 2012? Opnieuw voert DHL Supply Chain/Forwarding Freight met bijna 5.200 medewerkers in Nederland de ranglijst aan, met een comfortabele voorsprong op de nr. 2 DB Schenker met 2.750 medewerkers en de nr. 3 Kuehne + Nagel met 2.600 medewerkers. Deze top-3 is het zelfde als in 2012, en ze kennen allemaal een Duitse moeder. Geen verrassing, omdat de Duitse logistieke markt veruit de grootste in Europa met rond de 225 miljard Euro per jaar. DHL is met drie divisies actief op de Nederlandse markt, naast Supply Chain en Freight Forwarding is dit Express. De werknemers bij de laatste divisie zijn niet meegeteld in deze top-100. De rest van de top-10 bestaat voor de overgrote meerderheid uit bedrijven met een buitenlandse moeder: Amerikaans, Deens, Duits, Singaporees en Nieuw-Zeelands. CEVA Logistics, UPS Supply Chain Solution en DSV Solutions blijven staan op nr. 4 t/m 6, terwijl Rhenus Logistics, Wim Bosman/Mainfreight en Flextronics Logistics de posities 8 t/m 10 bezetten. Er is 1 nieuwkomer in de top-10 op nummer 7, en dat is de Nederlandse dienstverlener Bakker Logistiek met 1650 medewerkers. Deze specialist in duurzame food distributie is de laatste jaren door onder andere overnames sterk gegroeid, en heeft het tij ook mee omdat de food sector als één van de weinige sectoren nog groeit. De totale top-10 is in aantal werknemers behoorlijk gegroeid, van 20.500 werknemers in 2011 naar 22.250 werknemers in 2012, een toename van ruim 8%.

 

Meld u hier aan om de volledige analyse en enqueteresultaten te lezen. Samen met de online tabel van de Top 100 geeft dit een goed up-to-date overzicht van logistieke dienstverlening in Nederland.

 

Download hier de poster Top 100 LDV editie 2013

 

Reageer op dit artikel