artikel

Logistiek in 2012: samenwerken, regie en specialisatie

Logistieke dienstverlening

Logistiek in 2012: samenwerken, regie en specialisatie

Het jaar 2012 is een roerig jaar geweest waarin faillissementen de transportsector teisterden. Toch is er ook positief nieuws. Er zijn veel overnames in het middensegment van logistiek dienstverlenend Nederland. Ook wordt er volop geïnvesteerd in schone vrachtauto’s en is er meer dan ooit sprake van samenwerking in de vervoersmarkt. Een overzicht.

Het jaar begint voor logistiek dienstverlener Raben in een spiksplinter nieuw pand. De logistiek dienstverlener verhuist van de Achterhoek naar het Brabantse Oss om daar verder te werken aan de groeistrategie die het bedrijf heeft ingezet. Reben nam een deel van de activiteiten van Wincanton over net als JCL Logistics. Beide bedrijven groeien door deze overname. In maart opende JCL in ’s-Heerenberg een distributiecentrum van 16.000 vierkante meter dat dienst doet als EDC voor de Taiwanese fietsenfabrikant Giant.

 

Top 100

In het voorjaar publiceerde Logistiek voor de elfde keer de Top 100 logistiek dienstverleners. De lijst kent geen radicale verschuivingen. DHL Supply Chain voert de Top 100 aan, gevolgd door DB Schenker en Kuehne + Nagel. Het wordt voor logistiek dienstverleners in de onderste regionen steeds lastiger om zich te onderscheiden in de huidige markt. Profileren als specialist biedt soelaas. Dat blijkt uit de enquête die onder 221 logistiek dienstverleners is gehouden. De helft geeft aan te maken te hebben met opgaande transportvolumes bij vooral de grotere klanten. De meeste logistiek dienstverleners onderscheiden zich in de samenwerking met de klant of door profilering als specialist. Zo blijkt uit de analyse van Kees Verweij. Het mondiaal kunnen aansturen en beheersen van netwerken wordt voor logistiek dienstverleners steeds belangrijker.

 

Verliezer

De grote verliezer in 2012 is Penske Logistics. Door een forse reorganisatie, waardoor geen chauffeurs meer op de payroll staan en de focus is komen te liggen op contractlogistiek, is het bedrijf in omvang flink geslonken, zo laat de Top 100 zien. Piet Zoutendijk treedt in juli aan als managing director van de Europese divisie van de Amerikaanse logistiek dienstverlener.

 

Overnames

Bakker Logistiek is op overnamepad en zet voet aan de grond in Tilburg. In februari neemt het bedrijf uit Zeewolde Gebr. Huybregts uit Tilburg over. In september gevolgd door de overname van Ploeger Logistics in dezelfde stad.

In maart werd bekend dat UPS concurrent TNT Express wil overnemen. ’s Werelds grootste pakketbezorger UPS heeft hier 5,2 miljard euro voor over. De overname gaat niet zonder slag of stoot. Het lijkt een langslepend proces te worden. In oktober tekende Brussel formeel bezwaar aan tegen de overname van TNT Express. Nu het jaar bijna ten einde is, is de deal nog altijd niet rond. Het laatste nieuws is dat UPS een aantal concessies heeft ingediend om de overname te verspoedigen. Opmerkelijk is dat ceo Marie-Christine Lombard de overname niet langer afwacht en haar biezen pakt om haar loopbaan voort te zetten bij concullega Geodis.

 

Overstap

Duco Buijze maakte in 2012 maarliefst twee opmerkelijke carrierestappen. In mei werd hij benoemd tot directeur van Binnenstadservice. Na slechts zes maanden op de directeursstoel te hebben gezeten komt Buijze zelf tot de conclusie dat Binnenstadservice beter af is als vestigingsnetwerk zonder een zware organisatiestructuur. Buijze wordt de nieuwe ceo van Partner Logistics.

 

Investeren

Sligro is volop in het nieuws geweest het afgelopen jaar. De groothandel investeerde in een truck op CNG groen gas voor stadsdistributie in Amsterdam. Vervolgens nam het bedrijf in november de logistieke activiteiten van snackfabrikant Van Oers over. Kort daarop volgde de aankondiging van nieuwbouw. Op bedrijventerrein De Blakt in Venray bouwt Sligro momenteel een nieuw distributiecentrum van 30.000 vierkante meter. Logistiek dienstverlener Nabuurs neemt op zijn beurt juist een stukje van de activiteiten van Sligro over.

 

Schone brandstoffen

Ondanks de crisis wordt er in 2012 flink geïnvesteerd in vrachtauto’s en het wagenpark klaargemaakt voor de toekomst. In vergelijking tot twee jaar geleden is het gemiddelde wagenpark een stuk schoner. Vervoerders kiezen steeds vaker voor LNG.

 

Branche

Na maanden gesteggel is er dan in juni eindelijk overeenstemming over de CAO beroepsgoederenvervoer.

In het najaar houdt brancheorganisatie TLN haar jaarcongres en zet drie logistiek dienstverleners in het zonnetje met het winnen van de TLN ondernemersprijs.

Het is niet allemaal hosanna in de branche. Als het aan TLN ligt wordt er door het kabinet niet verder bezuinigd op handhaving van de regels die gelden in de vervoersmarkt. Ook verruiming van cabotage in Europa ziet de branchevereniging niet zitten.

 

Nieuw markten en klanten


Centraal Boekhuis
heet sinds oktober CB. De logistiek dienstverlener gaat zich naast boekendistributie begeven op de nieuwe markten: mode en zorg. het bedrijf streeft er naar om in 2015 ruim een kwart van de omzet in deze sectoren te realiseren.

Portena Logistiek gaat met een goed gevulde portefeuille het nieuwe jaar in. Vanaf februari gaat de Friese logistiek dienstverlener voor de duur van vier jaar de distributie voor Scapino in Assen doen. Daarnaast heeft het bedrijf uit Heerenveen een overeenkomst gesloten met de verpakkingsspecialisten Clondalkin Group en Vlieger Special Packaging.

Reageer op dit artikel