artikel

Hoe stap je over op alternatieve brandstof?

Logistieke dienstverlening

Wat kun je als transportbedrijf doen om over te stappen op alternatieve brandstoffen? Wat moet je weten? En waarom zou je eigenlijk de moeite nemen? Elske van de Fliert van Zero-e zet hier de beginselen van de alternatieve brandstof uiteen.

Diesel raakt op en legt een steeds grotere druk op de bedrijfskosten. Overheden nemen steeds verdergaande maatregelen in transport als het gaat om milieu en dus worden bepaalde voertuigen op sommige locaties geweerd en worden de kosten voor de CO2 uitstoot steeds verder opgevoerd.

 

Verladers die actief kiezen voor meer dan alleen de op korte termijn goedkoopste oplossing, komen straks niet voor verassingen te staan. Transporteurs die zoeken naar alternatieven in brandstof, voertuig of belading, kunnen straks goedkoper hun dienstverlening aanbieden. Dit is nog afgezien van de maatschappelijke verantwoordelijkheid en het feit dat steeds meer overheden en ondernemers van hun leveranciers vragen die verantwoordelijkheid te nemen.

 

Maar wat doen dan?

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden om hiermee om te gaan. Men kan denken aan schonere, zuinigere voertuigen en slimmer, efficiënter vervoer. In dit artikel zullen we ons echter richten op de derde tak van sport: die van alternatieve (duurzame) brandstoffen.

 

Wat heb je nodig?

Dat verschilt natuurlijk niet van gewone brandstoffen: een geschikt voertuig en een geschikt tankstation.

Voor de keuze van een geschikt voertuig, zorgt u dat er een aantal dingen op een rij staan:

 

  • kilometrage (per rit, per retour op de vestiging, per tijdseenheid);
  • gebied (lokaal, nationaal, internationaal);
  • type rit (lange afstand, veel stadsverkeer);
  • milieuoverweging (klimaat, luchtkwaliteit).

   

Uiteraard is hiervoor een bepaalde expertise nodig. Als deze niet in de organisatie aanwezig is, maak dan gebruik van door de overheid ingezette consulenten, of andere partijen.

 

Voor kortere afstanden, waarbij de voertuigen veel in bewoond gebied zijn, ligt de keuze van groen gas voor de hand, lage CO2 uitstoot, goed voor de luchtkwaliteit. Lange afstanden, veel over de snelweg, veel in Duitsland? Dan is biodiesel een betere keuze. Gaat het om auto’s voor personeel dat nu met een benzineauto rijdt? Kies dan voor bio-ethanol. En voor het laden van vrachtwagens, kiest u natuurlijk voor een elektrische palletwagen.

 

Voertuigen

Om te zien wat er mogelijk is aan voertuigen, is een gang naar de dealer of leasemaatschappij altijd een goed idee. Maar nog niet iedereen is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. De, onafhankelijke, website Fuelswitch geeft een goed overzicht van de beschikbare voertuigen. Zo heeft IVECO de Eurocargo, Stralis en Daily in een groen gas/aardgas uitvoering, levert Mercedes de Econic als groen gas/aardgas variant, maar behoort biodiesel ook tot de mogelijkheden en is VOLVO druk bezig met dual-fuel (waarbij groen gas en diesel worden gecombineerd).

 

Tankstation

Zonder tankstation wordt het alsnog niks. In Nederland zijn nu enkele tientallen tankstations met alternatieve brandstoffen, waarvan de meeste met aardgas/groen gas. In Duitsland zijn honderden aardgas en biodiesel tankstations. In Frankrijk tankt men gemakkelijk bio-ethanol en in Italië is aardgas veel verkrijgbaar.

  

Wat als er geen tankstation in de buurt, cq. op de route is? Ga in overleg met u reguliere tankstationondernemer. Is hij of zij bereid mee te werken? Kom in contact met aanbieders van alternatieve brandstoffen (tankstations), zij bespreken graag de mogelijkheden (de lijst is niet uitputtend):

  

 

Kip en ei

Het begint een grijs gedraaide plaat te worden, maar in de wereld van de alternatieve brandstoffen is het probleem nog niet weg: de kip en het ei. Het heeft geen zin om het voertuig aan te schaffen, als het tankstation er nog niet is, andersom komt het tankstation er niet zomaar, zonder de voertuigen. Maar als u met al deze partijen in gesprek raakt, dan gaat het balletje rollen en kunt u binnenkort genieten van uw eigen voertuigen op alternatieve brandstoffen.

  

Voordelen

Nog even de voordelen op een rij. Rijden op alternatieve brandstoffen:

  • … kan op korte termijn al financieel gunstig uitpakken;
  • … biedt op de lange termijn een competitief voordeel; 
  • … geeft een concrete invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen;
  • … heeft de toekomst.

  

Subsidie

Om te zien wat er in uw regio aan subsidie mogelijk is, kan het beste gebruik gemaakt worden van de subsidiewijzer op antwoordvoorbedrijven.nl. Een aantal landelijke regelingen zijn:

 

Goed voorbeeld doet goed volgen

Er zijn al heel wat tevreden gebruikers van alternatieve brandstoffen, bijvoorbeeld:

  

Zoek contact met inhoudelijke experts, leveranciers, overheden, klanten en andere partijen die kunnen helpen dit tot een succesvol project te maken.

 

Kijk ook eens op de volgende websites:

Reageer op dit artikel