artikel

Prenatal groeit uit jasje en besteedt uit

Logistieke dienstverlening

Prenatal groeit uit jasje en besteedt uit
Ad de Wit en Lisanne van Abeelen

Prénatal gaat haar huidige distributiecentrum en bijbehorende werkzaamheden uitbesteden aan logistiek dienstverlener Geodis. De samenwerking met Geodis is nieuw. Lisanne van Abeelen, coördinator logistieke services en implementatiemanager van het project is al druk in de weer geweest om een blue print van de processen te maken en intern de organistie aan het voorbereiden op de overgang. Eind 2009 moet het nieuwe pand aan de Stichtse kant in Almere klaar zijn. “Een intern projectteam van 8 mensen is nu al bezig met de voorbereidingen, zoals interfaces bouwen.”

Prénatal gaat haar huidige distributiecentrum en bijbehorende werkzaamheden uitbesteden aan logistiek dienstverlener Geodis. De samenwerking met Geodis is nieuw. Lisanne van Abeelen, coördinator logistieke services en implementatiemanager van het project is al druk in de weer geweest om een blue print van de processen te maken en intern de organistie aan het voorbereiden op de overgang. Eind 2009 moet het nieuwe pand aan de Stichtse kant in Almere klaar zijn. "Een intern projectteam van 8 mensen is nu al bezig met de voorbereidingen, zoals interfaces bouwen."

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Prenatal   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats: Almere  
Branche: detailhandel   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Retail   Datum ingebruikname: 31-12-2009
Productnaam:  

Prénatal zit 50 jaar in Nederland en heeft al die tijd het dc grotendeels in eigen beheer gehad. In het verleden behoorde het bedrijf, wat baby-artikelen en positiemode op de markt brengt, tot de Vendex groep. Sinds enige tijd is het in handen van het Italiaanse familiebedrijf Artsana. Vanuit dit moederconcern krijgt de Nederlandse tak veel kansen in de schoot geworpen. "De uitbreiding van de formule naar Noord Europa ligt op ons bordje. Dit heeft ook gevolgen voor de logistiek", zegt Ad de Wit, manager logistiek bij Prénatal. "Met Geodis hebben we onbeperkte groei kunnen bedingen." Prénatal zit aan haar capaciteitsgrenzen. Het huidige dc zit volgens De Wit onlogisch in elkaar en is klimatologisch en arbotechnisch gezien verouderd. "Het was of zelf uitbreiden of uitbesteden."

 

Vooruit

De vergunningen van de nieuwbouw zijn aangevraagd, de eerste reacties zijn positief. "Ik verwacht dat half april de vergunning rond is. Het nieuwe pand wordt door Slavenburg gebouwd in opdracht van Geodis. Het wordt eenzelfde soort pand als wat in Venlo staat. Van de 15.000 m2 is een kleine 9.000 m2 voor Prénatal gereserveerd is. Alle Prénatal medewerkers die op de afdeling logistiek werken gaan over naar Geodis, in totaal ongeveer 40 FTE. "Voor het personeel betekent het een flinke stap vooruit", zegt De Wit, doelend op het moderne pand waar de medewerkers in komen te werken straks.

 

Push en pull

Prénatal heeft in Nederland 54 stadswinkels en 16 warenhuizen. Een stadswinkel is doorgaans 300 m2 groot en wordt 1 tot 2 keer per week beleverd. De warenhuizen zijn 1.500 m2 groot er worden 2 tot 4 keer beleverd.  "Het dc concept is hierop afgestemd", zegt Van Abeelen. De voorraadruimte in de winkels is beperkt. Het assortiment bestaat uit twee stromen, een pull en een pushstroom. De basisgoederen voor de pullstroom liggen in het dc in Almere op voorraad. De pushstroom bestaat uit modische confectie en wordt door het productmanagement en supply chain support aangestuurd. De push confectie wordt cross-dock via het dc doorverdeeld.

 

Liefde voor klant

De winkels hebben een vast bestelstramien en krijgen een besteladvies die de filialen zelf nog kunnen aanpassen. Het is dag a bestellen, dag b orderpicken en dag c uitleveren volgens vaste routes. Transportbedrijf Holwerda doet het vervoer. Vanuit het dc van Holwerda in Almere Haven worden de grote hardwaren geleverd. De transporteur is aangesloten op het systeem van Prénatal, het eigengebouwde ERP programma STEPS. Tussen de dc’s van Prénatal en Holwerda wordt dagelijks gependeld. "De relatie met Holwerda is erg belangrijk voor ons en is veel waard", zegt De Wit. De transporteur blijft ook in de toekomst het vervoer doen. Onlangs werd het contract weer verlengd. De hangende confectie wordt door TNT Fashion aan de winkels geleverd. "Holwerda en TNT blijven", zegt de Wit. "Maar voor de magazijnlogistiek hebben we een RFP uitgeschreven. Na de RFP haakten een aantal partijen om verschillende redenen af. Naast de prijs is het hebben van een visie belangrijk. Gaat de dienstverlener onze push- en pullstromen in zijn bestaande proces inpassen of denkt hij mee in het opzetten van nieuwe processen, was een belangrijke vraag. We zochten geen dozensjouwer, maar een dienstverlener die de liefde voor de klant herkent, een partij die daar gevoel voor heeft."

 

Katalysator

Uit een longlist van 6 partijen is de keuze op Geodis gevallen. Een partij die volgens Prénatal voldoende schaalgrootte heeft en met het bedrijf meedenkt.

"Er gaat veel veranderen", zegt Van Abeelen. "Even snel iets regelen lukt straks niet meer. We maken meer strakkere procedures, maar blijven uitermate servicegericht. Het blijft retail waarvoor de logistiek de service moet verlenen." Geodis werkt met SAP. De druk is hoger om veranderingen en verbeteringen in de supply chain door te voeren. "Dat biedt ook weer kansen. Het project werkt als katalysator."

De afdeling logistiek krijgt er straks een coördinerende rol voor terug. Het monitoren van de contracten en het halen van de kpi’s, zal een belangrijke taak gaan worden.

"Wij krijgen meer tijd voor andere nieuwe dingen die op ons af komen, zoals de ontwikkelingen van de webshop en fulfilment daarvan. Hiervoor zijn we nog op zoek naar een dienstverlener die dat van ons kan overnemen.

Reageer op dit artikel