artikel

Van Caem – Hager Tehalit: Distributiestructuur aanpassen en keten verkorten

Logistieke dienstverlening

Van Caem – Hager Tehalit: Distributiestructuur aanpassen en keten verkorten

De plaatstalen kabelgoot markt in Nederland is het terrein van enkele leveranciers. Hager Tehalit is daar één van. Het bedrijf is continue bezig haar keten verder te optimaliseren, samen met logistiek dienstverlener Van Caem Transporten in Waalwijk. Zo is er een nieuw kabelgootmagazijn en is de distributie verder geoptimaliseerd. In plaats van via de groothandel worden grote orders nu rechtstreeks geleverd.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 23 mei 2008.

  

 

V.l.n.r. Coert van Caem (directeur Van Caem Transporten), Karel van der Kruit (supply chain manager Hager Tehalit), Edwin Langen (medewerker supply chain)

 

 
De samenwerking tussen Hager en Van Caem is langdurig. Beide zijn familiebedrijven en dat past goed bij elkaar. Ze vormen elkaars verlengstuk. Sinds 1991 vervoert Van Caem al de producten van Hager naar de verschillende groothandelaren in Nederland. De distributiestructuur is recent aangepast en sinds maart is daar een nieuw kabelgootmagazijn bij gekomen in het pand van Van Caem in Waalwijk. Sinds 2006 levert Van Caem ook de kabelgoten uit voor Hager.
 

De inrichting van de nieuwe ruimte kwam voor rekening van Hager, maar ging in goed overleg met Van Caem. “We wilden eerst draagarmstellingen neerzetten, maar kozen voor liggers met dwarsbalken om meer mult–i–functioneel te zijn,” zegt Coert van Caem, directeur van het gelijknamige bedrijf dat bestaat uit 45 eenheden, 71 man personeel en 20.000 vierkante meter warehouse.

“De positie van de stelling is iets achterover in vergelijking met een standaard palletstelling, zodat de goten stabiel liggen,” voegt Edwin Langen, medewerker supply chain bij Hager Tehalit, toe.

De kabelgoten worden in Frankrijk en Duitsland geproduceerd. Dagelijks komen de vrachten bij Van Caem binnen waarna zij worden uitgeleverd. Bij 1 op de 10 zendingen moet gelost worden met een kooiaap, hiervoor worden wagens ingezet van vervoerder De Rooy Logistics.

Onderzoek

Aanleiding om de distributiestructuur aan te pakken, is een onderzoek van VU-studenten uit 2006. Zij berekenden dat er een besparing van 20 tot 25 procent kon worden gemaakt door orders boven een bepaald volume, vanaf 100 meter kabelgoot, rechtstreeks aan de klant te leveren en dus niet meer via de groothandel. Deze schakel bleek één te veel. “De grootste voordelen zijn bij de groothandel te halen,”zegt Karel van der Kruit, supply chain manager bij Hager Tehalit. “Daar zitten de meeste kosten. Sinds 2006 leveren we rechtstreeks aan de projecten. Daarbij is de leverbetrouwbaarheid en het servicelevel toegenomen.”

Hager ontwikkelt concrete plannen om voor een van de klanten, groothandel Hagemeijer, de opslag en order picking over te nemen. Dit als vervolg op de uitkomsten van het VU-onderzoek om zo tot 25 procent in de keten te kunnen besparen. Van der Kruit: “Door een aantal activiteiten van Hagemeijer te integreren in het proces van Hager, wordt de compleetheid van de zendingen verhoogd, de keten verkort en de voorraden verlaagd. Een hogere reactiesnelheid is het gevolg.”

Als extra service kan via internet de zending worden gevolgd via het tracking & trace systeem van Datatrack.

Van Caem is ook aangesloten op het SAP-systeem van Hager. Hierdoor kan de logistiek dienstverlener al het werk uit handen nemen vanaf de orderinvoer.

“Wij blinken uit in eenvoud,” zegt Van Caem. “Korte lijnen en goed contact tussen ons personeel en de mensen van Hager maken de samenwerking zeer prettig.” Twee personeelsleden van Van Caem hebben de fabriek van Hager in Frankrijk bezocht om productkennis op te doen. Er zijn instructies geschreven zodat het personeel en de chauffeurs van Van Caem dezelfde kennis hebben, betrokken zijn en hierdoor het gezicht naar de klant kunnen zijn. Wekelijks is er overleg om de goede samenwerking te waarborgen.

  

Resultaten & Beperkingen 

 • SAP systeem Hager bij Van Caem aangesloten
 • Investering nieuw magazijninrichting en systemen 100.000 euro
 • Investering in 2 combiwagens en 2 bakwagens in Hager kleuren
 • Door rechtstreekse leveringen, besparing van 52.000 km per jaar
 • Klaar voor groei
 • Terugverdientijd 2,5 jaar
 • Verhoging servicelevel van 96 naar 98 %
 • Levering van 48 naar 24 uur

 

 

 

                 

KENMERKEN

 • 3 trailers
 • 50 zendingen
 • 18 leveradressen naar groothandels
 • 300 sku’s uit voorraad leverbaar
 • Lengtegoed, via zijkant lossen met zeilwagens
 • Staalmagazijn:10 procent kostenbesparing door gebruik 1 dc
 • 750 m2, 8,5 m hoog dc nieuw ingericht

 

                 

 

Reageer op dit artikel