artikel

Groei van China is katalysator voor logistiek

Logistieke dienstverlening

De groeiende Chinese economie (jaarlijks plus acht à negen procent) zorgt meer vraag naar logistiek. Dat zegt CSCMP (Council of Supply Chain Management Professionals) in de publicatie Global Perspectives over China.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 24 maart 2006.

Toetreding van China tot de World Trade Organisation (WTO) zorgt vooral voor vraag naar 3pl-activiteiten voor logistieke bedrijven die zich in China gevestigd hebben. Met het tiende vijfjarenplan zijn er plannen voor de aanleg van 350.000 kilometer weg, 10.000 kilometer spoor en vliegvelden. De Olympische Spelen van 2008 in Beijing en de 2010 Sjanghai World Expo werken als katalysator. Overheden moedigen via regelingen buitenlandse investeringen aan. Zo heeft Prologis vijf logistieke centra in het zuiden en oosten opgezet, die, volgens de studie, snel geld opbrengen.

Staatsbedrijven veranderen nu de overheid zich eruit terugtrekt. Zij zoeken buitenlandse partners voor joint-ventures of overnames. Traditionele Chinese transport- en opslagbedrijven missen (nog) de kennis, ervaring, geldmiddelen en IT om logistieke bedrijven te worden. Buitenlandse logistieke bedrijven die dit wel hebben, hebben er dus kansen. “Toch hebben ze nog altijd te maken met regelgeving, culturele verschillen, complexe bureaucratie en onderontwikkelde transport- en infrastructuur”, zegt John Manners-Bell van Transport Intelligence. Dat blijkt uit een TI-onderzoek onder tweehonderdvijftig bedrijven.

“Pogingen van de overheid om het Chinese westen en noordoosten te ontwikkelen, bezorgen bedrijven logistieke hoofdpijn. Ze blijven deze korte termijn pijn verdragen vanwege de uitdagende marktomgeving.”

Reageer op dit artikel