artikel

Focus op SCM China nodig

Logistieke dienstverlening

In de toekomst zal de focus in China nog meer op supply chain management moeten worden gelegd. “Gebeurt dit namelijk niet, dan zullen de escalerende logistieke kosten uiteindelijk een negatieve invloed hebben op de concurrentiepositie van China, vooral omdat de arbeidskosten in de loop der jaren ook onherroepelijk zullen stijgen.”

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 20 januari 2006.

Dat zegt John Manners-Bell van Transport Intelligence als reactie op het feit dat logistieke kosten in China sterker stijgen dan de economische groei. Dat blijkt uit gegevens van de Chinese Federation of Logistics and purchasing.

De binnenlandse logistiek in China is met 24 procent toegenomen ten opzichte van 2004 en draagt voor bijna 21 procent bij aan China’s bruto binnenlands product in 2005. De economie in China was in 2004 nog 283 miljard dollar groter dan oorspronkelijk was begroot. Zo’n 93 procent van deze extra bijstelling komt voor rekening van dienstverlenende bedrijven, zodat deze activiteiten nog veel belangrijker zijn dan vooraf was gedacht.

Uit recente gegevens blijkt dat de groei van de Chinese economie voor dit jaar zal uitkomen op 8,5 à 9 procent. Dat is iets lager dan vooraf was begroot. De handel, zo is de verwachting, zal met 15 tot 20 procent toenemen.

Reageer op dit artikel